Cherga BG

Седмица на Скандинавското кино

Проблемите на любовта и на средната възраст в 7 заглавия от Дания, Финландия и Швеция в Седмицата на скандинавското кино.
Седмицата се организира от Дом на киното и посолствата на Дания, Финландия и Швеция. Билетите ще са на цени от 8/6 лв. ще намерите на касата на Дома на киното и онлайн тук: http://services1.ibs.bg/DK/online

Различно, истинско, смислено – това са сред първите асоциации, които зрителите на скандинавското кино правят, когато трябва да опишат разликите между широко тиражираните продукции и филмите за ценители.

Ето и програмата:

ДАНИЯ
26.09, 19:30
Lang Historie Kort / Long Story Short / Историята накратко
Дания, 2015, 100 мин.
Реж. Май ел-Туки
Елън и приятелите й, всички в края на 30-те години, и техните повече или по-малко самоналожени ограничения в любовта. Историята е плод на три години на любовни върхове и падения за група приятели в 8 части: новогодишно парти, домашен купон, среднощно парти, сватба, парти изненада, кръщелна церемония, годишнина и юбилей. Всички търсят „перфектните взаимоотношения” и са принудени да преосмислят какво е истинска любов.

27.09, 19:30
Into Eternity / Във вечността
Дания, 2010, 75 мин, документален
Реж. Михаел Мадсен

Един от най-големите проблеми на държавите, разчитащи на ядрена енергия е силно токсичният радиоактивен отпадък. През 1970 г. Финландия започва конструкцията на на огромно подземно сметище с цел да съхранява ядрените отпадъци, докато се разградят и станат безопасни – процес, отнемащ 100 000 години. Чрез интервюта с водещи финландски учени и изследователи, режисьорът Михаел Мадсен разкрива последиците от ядрената енергетика и човешката (не)погрешимост.

29.09, 21:00
Kollektivet – en film af Thomas Vinterberg / The Commune / Комуната
Дания/Швеция/Холандия, 2016, 112 мин
Режисьор: Томас Винтерберг
С: Трине Дирхолм, Улрих Томсен, Хелене Нойман, Марта Ханзен, Ларс Ранте, Фарес Фарес

“Домът е там, където е болката” разбираме от Томас Винтерберг под един покрив с цяла комуна от 70-те, която от семеен експеримент се превръща в емоционален садизъм. Човешкото доверие е разделителният фактор тук – благодарение на режисьорските машинации и ловките играчи, усещаме болката в минорната датска драма дори по-дълбоко, отколкото сме очаквали.

ФИНЛАНДИЯ
29.09, 19:00
Hymyilevä mies / The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Най-щастливият ден в живота на Оли Маки
Финландия, 2016, 92 мин
Реж. Юхо Куосманен
В ролите: Ярко Лахти, Она Айрола, Еро Милоноф и др.
Лятото на 1962 г. Оли Маки ще се бие за световната титла по бокс в свръхлека категория. Боксьорът има всичко необходимо, за да постигне слава и богатство. Само че има един проблем – влюбва се в Райя.

30.09, 19:00
The Other Side of Hope / Тoivon tuolla puolen / Другата страна на надеждата
Финландия, 2017, 98 мин
Реж. Аки Каурисмаки
В ролите: Шерван Хаджи, Кати Утинен, Томи Корпела, Сакари Куосманен и др.
Викстрьом, Халед, сервитьорката, готвачът и кучето му си заформят едно утопично общество – така типично за филмите на Аки Каурисмаки, в които режисьорът събира различни хора, за да докаже, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

ШВЕЦИЯ
01.10, 17:00
Speglingar/ Reflections – A film by Sara Broos / Отражения
Швеция, 2016, 80 мин
Реж. Сара Броос
Режисьорът Сара Броос отвежда своята майка Карин Броос, известна шведска художничка, на крайбрежно пътуване до Латвия с надеждата да запълни мълчаливата празнина помежду им. Пътуването става основа за дълбоко интимен и поетичен филм, изследващ най-фините нива на човешката същност и сложността на отношенията майка-дъщеря.

03.10, 20:30
En underbar jävla jul / A Holy Mess / Пълна бъркотия
Швеция, 2016, 108 мин
Реж. Хелена Бергстрьом
Филмът задава въпроса колко толерантни са всъщност толерантните шведи. Топла комедия за съвременното семейство и постоянния стремеж „всичко да е в норма”.

Биляна Котева

Add comment

2 + 1 =