Cherga BG

Съкровищата около Банско

Сгушен в подножието на Пирин планина, град Банско привлича български и чужди туристи през цялата година. Макар да е зимен курорт, напоследък той стана еднакво атрактивен и през другите сезони. Тук е съхранено равновесието между екология, флора, фауна и национален колорит. Но онези, които вече познават Банско, ще останат изненадани, че околностите на града са също толкова привлекателни, колкото и самият курорт. Селището е идеална изходна точка за множество тайни, скрити в Пирин планина.

IMGP0066Първо ще се изкачим на най-високата й точка – връх Вихрен (2914 м.), вторият в България след Мусала и четвърти на Балканския полуостров. Пътечката е камениста, а специалистите твърдят, че формата му на пресечена пирамида го прави един от най-трудните за покоряване. Малкото туристи, дръзнали да се преборят със злия му нрав и голямата му височина, ще бъдат възнаградени от снежнобелите еделвайси, които все още цъфтят по скалите, освежавайки сивия пейзаж наоколо.
Северната му стена (която е почти отвесна и висока 500 м.), както и южната и източната, често са изпитание за алпинистите и любителите на скалното катерене. За по-улегналите туристи е преодолима само западната тераса и маршрутът тръгва от хижа “Вихрен”, от която пътят до върха е 2.30 ч. Може да се тръгне и от х. “Бъндерица”, но времето за да стигнете до върха нараства на 3 ч. Панорамата от най-високата точка на Пирин е зашеметяваща – цялата природа е в краката ви.
Другата тайна, която крият околностите на Банско, е Байкушевата мура. Иглолистното дърво е рядък и ценен представител на черната ела. То расте между хижите “Бъндерица” и “Вихрен”, на почти 2000 м. надморска височина. Байкушевата мура е най-старото дърво в България – на около 1300 години.
На 3 часа път от хижа “Демяница” по пътеката към хижа “Пирин” се намира Тевното езеро – най-голямото от Малокаменишката езерна група. Водната шир привлича много туристи, защото околностите на езерото са изключително атрактивни – особено стръмните му сиви брегове, изпъстрени със зелени, червени и оранжеви лишеи.
Най-голямото езеро в Пирин обаче е Поповото езеро. Намира се на дъното на величествения Поповски циркус, в който са разположени още около 20 езера. Те дават началото на река Ретиже, която е един от основните притоци на Места. Местността около езерото е покрита с поляни, осеяни с клек, чиято възраст на места надминава 100 години. Из сините му води в северозападната част плува малък зелен остров, наречен Калимявката. От езерото се открива прекрасна панорама към околните вълшебства на Пирин.
Ако сте в Банско и сте решили да си починете от ските за един ден, то Добринище е идеалният избор. Селището е известен планински балнеоложки курорт, разположен само на 6 км от Банско. Лековитите му минерални води са познати още от древността. Температурата им варира от 30 до 43 градуса и бликат от 17 извора.
Разлог е следващата тайна, която Пирин вади пред смаяния поглед на туриста. Отстоящ само на 6 км северозападно от Банско, той също е подходящ за еднодневна екскурзия. Градът е населен още от древни времена. Сред забележителностите му е самобитната архитектура на типичната Разложко-Чепинска къща от 30-те години на ХХ век. Най-добрият й образец е Парапуновата къща, в която сега се помещава историческият музей. Сред най-ценните му експонати са двете копия на уникалния календар на българите, показващ фазите на слънцето и луната.
В Разлог са и църквите “Св. Георги” и “Свето Кръщение”, които са уникални не само по своя външен вид, но и с мозайките, иконите и дърворезбите в тях. Забулена от обилни пръски вода, мелницата за обработка на вълна, задвижвана от силата на река Язо, се използва често дори и днес.
Ако пък сте любители на лова, отново Разлог е вашето място. Дивечовъдната станция в града предлага отлични условия за лов, екотуризъм, фото сафари.
От Разлог пък може да стигнете до Добърско, разположен на 18 км на север от града, където да посетите старинната църква “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” от 1614 г. Онова, което със сигурност ще ви направи впечатление в Добърско, е местната кухня – не с някой местен специалитет, а с екологичните си продукти – като салата “от гледани в почва” домати и краставици, както обичат да казват местните.

Предела е най-далечното от близките до Банско места, а и името му подсказва, че може би тук ще откриете последната тайна около Банско. На границата между Пирин и Рила, Предела се намира на 12 км от Разлог. Представлява изключително феерична седловина, на ръба между двете планини. През август тук се провежда традиционният Пирин Фест, където се събират най-добрите майстори на българската гайда, кавал и други фолклорни инструменти.
Естествено, красотите на района около Банско не свършват дотук, те преливат отвъд Предела и се вливат в светлата българска душа, готова с гостоприемството си да посрещне всеки, поинтересувал се от малката ни, но необятна със своята история, кухня и фолклор страна.

Add comment

2 + 3 =