Cherga BG

С по 2 лева се вдигат цените през уикендите за плаж в София

До 18 лева стига цената на едно посещение на басейн в столицата, а 3 лева е средно входната такса в къпалните това лято. През уикендите шезлонгът и сянката край басейна ще са с около 2 лева по-скъпи.

Сезонът на градските плажове започва на 1 юни, но заради по-хладното време е възможно забавяне, макар и синоптиците да обещават в края на седмицата топло време.

В София градският плаж излиза средно между 10 и 12 лева, а в планинските курорти – 15. Само в столицата басейните са над 160 – 44 открити и 125 – закрити. Установените нарушения са минимални в началото на сезона, но все пак 12 басейна временно са били затворени. За да се отвори басейнът за сезона, трябва взетите трикратно проби да отговарят на нормите. Понякога обаче, за да се презастраховат, собствениците слагат повече хлор във водата, което може да доведе до алергии.

2500 са спасителите за постовете по басейни, които са получили лиценз от БЧК. 1600 са издадените талони за морски спасители, при нужда от около 1300, посочиха от организацията.

Засилените проверки в София заради летния сезон започнаха. Вече има над 20 установени нарушения, за които са предприети административно-наказателни мерки, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Най-често констатираните нарушения са свързани с качеството на водата. Под лупа се следят чистотата под душовете, в тоалетните и съблекалните. Подадените сигнали от началото на тази година са само пет, за цялата изминала година са били 19, съобщават от здравната инспекция.

Наличието на амониеви йони и нитрати във водата е най-често откриваното нарушение за тази година, което според специалистите означава, че басейнът не се използва по предназначение от посетителите. Все още обаче не са проверени всичките басейни в София, защото част от тях не са пълни. Специалистити споделят, че трябва да се гледа бистротата на водата – колкото е по-бистра тя, толкова е по-добра. Видите ли замътняване на водата, има и проблем.

Съветите на регионалната здравна инспекция към посетителите на басейните са да следят за общата хигиена и ако забележат нередности, веднага да подадат сигнал на сайта или да се обадят на телефон 832 71 11.

Antoaneta Peeva

Add comment

28 − = 22