Cherga BG

С древни ритуали започна гроздоберът в Тракия

И тази година с пищни фолклорни ритуали започна гроздоберът в района на Тракия. Край Старосел се събраха винари, лозари и почитатели на виното, за да отпият първите глътки от гроздовия еликсир, реколта 2008.star7
“Добре дошли, чувствайте се като у дома си”, подканяше гостите кметът на Старосел Иван Жутев, който призна, че откакто е отворил врати виненият комплекс, селото е станало предпочитана туристическа дестинация за много българи и чужденци. Районът, населяван някога от древните траки, напоследък се посещава често и от дипломати. Домакините се радват, че високопоставените гости остават с добри впечатления от виното, историята и местните хора, а оттам – и от България.
Както традицията повелява, предвождани от Трифон Зарезан, староселските баби донесоха от лозята първите кошници с грозде – мускат и мерло, като пееха стари песни, научени от техните предци. На входа гиздави моми, накипрени в красиви тракийски носии, посрещаха гостите с пита и мед и ги закичваха с лозови листа и здравец. В стара каменна вана, на възраст над 4000 години бабите изсипаха гроздовите чепки, като нареждаха молитви и тази година виното да стане пивко, сладко и уханно, за да радва мало и голямо.
Красавицата Алена, 20-годишна студентка по мениджмънт в Лондон, бе избрана за кадем на гроздето от новата реколта. Девойката бе пренесена на ръце от момците до ваната за вино. Там те ритуално й измиха краката и по стар обичай я пуснаха да стъпче първите откъснати чепки. Хубавицата мачка гроздето, докато по улейчето на ваната потече първият сок.
Собственикът на изба “Старосел” Ангел Ангелов отпи първи глътки и след като поздрави гостите, сподели, че очаква добро вино, тъй като лятото е било горещо и сухо.
След като участници и гости тропнаха хоро и присъстваха на освещаването на курбана, дойде ред да се отправят към ротондата – подземието, в което се съхраняват буретата с вино и където в красива зала се правят възстановки на тракийски ритуали. С миниспектакъла “Орфей и Евридика” младежите от Хисар поздравиха присъстващите, а бог Дионис ги почерпи с вино.
Изнесени на открито, масите от ресторанта търпеливо “изчакаха” да приключат всички ритуали и хората да поседнат край тях, за да пийнат и хапнат от вкусните гозби на майстор Данчо. Изпълнили душите на гостите с много настроение, староселските баби не спряха да пеят и тропат хора, за да поддържат празничния дух до края. Към тях се присъединиха и младежите от фолклорна група “Хисар”, които подканяха присъстващите на дансинга край басейна.

Add comment

38 − 28 =