Cherga BG

С България в сърцето

Existing Post ImageД-р инж. Виктор Кожухаров – българин, завършил висшето си образование у нас и защитил през 1980 година дисертация при проф. Месерон, в Лабораторията по магнитни материали към Центъра за научни изследвания, Париж. Човек със силен дух и разностранни интереси в областта на науката, изкуството, езотериката и политиката, любител на екстремните преживявания и високите скорости. Повече от 25 години живее във Франция. След 1990 г. започва да се занимава с търговия на петролни продукти – област, в която работи и в настоящето. За читателите на списание „Черга“, той сподели:

Какво Ви харесва най-много в България има ли предимства страната, в която живеете, спрямо  живота във Вашата родина?
„Какво ми харесва най-много в България?“ е труден въпрос за човек роден, учил и прекарал най-хубавите години от живота си, там.  България е една от малкото страни в света, облагодетелствани от изобилен обмен на космическа енергия. Това,както казва Учителят Дънов, се проявава във всичко, долавя се всяко кътче от родината. Днес  България е модерна страна, с много добре развит курортен сектор. Местните специалитети, които се предлагат, са с високи и уникални  вкусови качества, при достъпни цени. Това не може да се каже за ресторантите на френската Ривиера, където живея.Намирам само едно предимство на Франция – обикновеният живот е по-добре организиран.

Ако помоля да охарактеризирате българите  с 5 думи, те са?
Пет думи не са достатъчни за да се охарактеризира един народ. Българите са работливи, предприемчиви, свободолюбиви, упорити и разбира се, твърдоглави. Аз мисля, че най-ценните качества на българския народ са здрава основа за родолюбието и гордостта на нацията.

Кажете ми една българска поговорка или анекдот ?
Българският фолклор е изпълнен от най-различни пословици, поговорки и песни, непосредствено свързани с ежедневието на хората. Например, по стар обичай, когато невестата напуска родната къща се казва :

” …Както се дели зърно от слама,

Тъй ми се дели чедо от мама. ”

Сред любимите ми поговорки са: “За всичко цяр има, ама иска да го знаеш “, “Който жали подковата, загубва коня”, “Комуто Господ дал, хората не могат да му го вземат”.

С какво от родината си не бихте се разделили никога, където и да сте?
С българския език и азбука, с гордостта че съм роден в България.

Бихте ли сполелили 3 неща, които  открихте в новата страна?
Всяко кътче на нашата планета е различно. Така е и с народите. Хората си приличат, но нравите и обичайте са различни. Завиждам на французите за тяхната история, описваща раждането на френския свободолюбив дух. Това е изградило друг тип нагласи – неща, които очертават разликите. Казвам “завиждам”, защото по същото велико време, българският народ е под похлупак и никой нищо не знае за него, за неволите му, за наследниците на славните български царе…  Може би, това е причината за по-ниското самочувствие на българите.

Има ли нещо в България, което ако можехте, бихте променили? Каквo е то?
Не съм запознат в подробности с вътрешната политика на страната, но понеже ми задавате този въпрос, ще отговоря : Бих прекратил ченството на България в НАТО.

Кое Ви се стори най-странно  или с какво свикнахте  най-трудно, когато пристигнахте?
В началото ми беше трудно да се примиря с почти пренебрежителното отношение на коренните жители на Прованса към не-Европейското население на Южна Франция.

Лесно ли научихте чуждия език  и какво ви затрудни най-много в него?
Мелодиката на френския език се отличава значително от тази на българския. В това отношение, последният е много по-близък до италианския. Затова много българи говорят италиански като мен, без акцент. Това далеч не е така с френския език. Колкото до мен, когато дойдох във Франция за първи път, през 1980 година,  говорех вече доста свободно френски и усъвършенствувах езика с дисертационна работа в Националния център за научни изследвания. (CNRS).

Как бихте рекламирали България  пред вашите сънародници?
Посетете страната, прекарайте няколко дни и нощи по Българското черноморие, непременно опитайте български ястия, разходете се из Пирин планина, посетете Рилския манастир и ще се влюбите за винаги в това най-зелено кътче на Балканите!

Какво е Вашето лично послание към  нашите читатели?
Когато сте в България, посетете Коприщица, отседнате в старото ханче и не забравяйте да поръчате шопска салата и жълта сливовица, както е казано в народната песен:” …на двор под бял трендафил седеше, жълта ракия пиеше към гората гледаше и на гората думаше…” Да не пропускаме дребните на пръв поглед неща, които правят миговете специални, а живота – прекрасен.

Автор: Д-р инж. Гинка Стоева

Илиян Димитров

Add comment

+ 21 = 28