Cherga BG

Русе – град, който остава в сърцето завинаги

2008.05.08 - 0027Ако все още не сте посетили един от най-красивите български градове – Русе, си струва да го направите. В това се убедихме отново и ние, група журналисти от български и румънски медии, при поредния си маршрут из Русе и региона. По покана на Държавната агенция по туризъм се озовахме в града за Четвъртото туристическо изложение и Първия фестивал на туристическите забавления и анимации, организирани неотдавна под патронажа на кмета на общината – Божидар Йотов.
Русе е едно от най-големите културни средища в страната и привлича многобройните туристи и гости с неповторимата си атмосфера. Разположен по поречието на Дунав (1 км дължина), градът е северната врата на България към Централна и Западна Европа. Мостът на Дунав е построен през 1954 г. и е дълъг 2,8 км. Свързва Русе с румънския град Гюргево и е най-късият път до румънската столица Букурещ.
Централната част на Русе впечатлява с уникалната си архитектура от2008.05.08 - 0054 края на ХIХ и началото на ХХ век. Красивите сгради от това време включват елементи на Ренесанса – барок, готика, сецесион, рококо, еклектика. Богато орнаментираните къщи и сгради, балконите с плетеници от ковано желязо, еркерните фасади и до днес са запазили непреходната си красота. Емблематичните сгради свидетелстват за минал разцвет и висока култура на местните жители. Около 200 от тях се числят към фонда на архитектурно-историческото наследство, а 12 са особено ценни.
На първо място е Доходното здание (старият театър), построено през 1902 г., което заедно с Паметника на свободата (1908 г.) са символите на Русе. Други забележителни културно-исторически паметници са Музикалната гимназия, Католическата църква, Сградата на спестовната каса, Търговско-индустриалната камара (днешната библиотека “Любен Каравелов”), Окръжното управление (предоставено за музей), Домът на моряка и мн.др.
Културният живот в Русе и днес е много интензивен. Градът може да се похвали с опера, филхармония, драматичен и куклен театър, висше учебно заведение – Русенския университет. Ежегодно в града се провежда международният фестивал “Мартенски музикални дни”.
Освен богатото културно-историческо наследство на града, в неговите околности съществуват не по-малко ценни исторически забележителности. Едни от най-известните между тях са Ивановските скални църкви, включени в списъка на защитените световни културни паметници на ЮНЕСКО, както и средновековния град Червен. По пътя към тях се минава през Бесарбовския скален манастир, който е свързан с комплекса в с. Иваново. Безспорните качества на стенописите в скалните църкви карат историците да считат, че тук е бил един от най-големите културни и духовни центрове от времето на Второто българско царство.
На 35 км от Русе, по долината на р.Черни Лом, е разположен уникален природен феномен, който задължително трябва да бъде посетен – пещерата Орлова чука. Според проучванията тя датира отпреди милиони години. В нея са намерени следи от палеолита – последния ледников период, както и останки от праисторически хора и животни. Открита случайно през 1941г. от едно овчарче, днес тя е благоустроена и обявена за археологически паметник на културата с национално значение. Проучвана е частично, като картираните досега ходове са с дължина 13,5 км. Общата й дължина обаче вероятно надхвърля 20 км, а броят на залите и галериите е над 40. По дължина пещерата се нарежда на второ място в страната, след Духлата в Перник.
2008.05.10 - 0006Попадне ли човек в околностите на Русе, той със сигурност ще бъде запленен и очарован завинаги. И то не само затова, че ще се запознае и разгледа толкова много забележителности! Самото “потапяне” в неповторимия каньон на р. Русенски Лом, изсечен от природата преди повече от 120 милиона години, те прави необяснимо щастлив. Безкрайните зъбери се спускат на десетки метри в недрата на земята и се сливат с реката, лъкатушеща между тях. И всичко това – на фона на най-сочната зеленина, изобилстваща между тях. Гледката е буквално зашеметяваща и човек с часове може да й се наслаждава, потъвайки в забрава и безвремие…
След всичко казано дотук едва ли ще ви впечатля, като изброя интересните и нестандартни забавления, които се предлагат на гостите и туристите в региона. Нашата група например опита разходка с кану по поречието на Дунав, в компанията на опитни водачи, дегустирахме прекрасните вина в избата Horst Valley в с. Нисово, на 25 км от Русе. Не ни остана време само за езда покрай реката или за бънджи скокове, но може би някой друг път ще се насладим и на тези екстремни изживявания…
Едно е сигурно – ще се завръщаме в този невероятен град отново и отново… Ако го направите и вие, няма да съжалявате!

Add comment

+ 20 = 28