Cherga BG

Регионален исторически музей Търговище – пъстра мозайка от хилядолетни цивилизации

Забравете клишетата и се доверете на очите си. Открийте уникални старини, свидетелства от всички човешки епохи. Култове, ритуали, оживели легенди. Шарена мозайка от хилядолетни цивилизации.

Музеен разказ за богатото хилядолетно минало и наследство на старият панаирен град Търговище и Търговищкия край в Археологическата експозиция, Хаджи Ангеловата къща, Славейковото училище, Свещаровата къща. Докоснете се до атмосферата на Мисионис – възкръсналата българска твърдина.

Разположен в представителни старинни сгради от ХІХ и ХХ в., в началото на стария квартал Вароша, в близост до градския център и до пътя София – Варна, Регионалният исторически музей в Търговище съхранява уникални, автентични старини. Те възкресяват богатото хилядолетно минало и наследство на Търговище и Търговищкия край, неделими от българското историческо наследство.

В Археологическата експозиция можете да видите единствената по рода си  енеолитна култова сцена от село Овчарово /комплект от 26 миниатюрни глинени предмета/, богати идолни колекции, златната тракийска конска амуниция, известна като Кралевското съкровище, накити и златотъкани платове.

Етнографската експозиция представя местното население: християни – хърцои, капанци, преселници – балканджии, тракийци и шопи; мюсюлмани – турци и алиани. Акцент е темата за ежегодния пролетен Ескиджумайски /Търговищки/ панаир – единственият фактор с международно значение за Дунавска България за търговския обмен в Османската империя през ХІХ в.

Гостите на града с интерес посещават Възрожденското училище “Св. Седмочисленици” – Славейковото, открито през 1863 г., което е място за разнообразни музейни изложби и прояви – музейно пространство на многообразие и постоянство. Тук може да се види възстановка на възрожденска класна стая от средата на ХІХ в.

Къщата музей “Никола Симов – Куруто” пък е посветена на известния български революционер, знаменосец на Ботевата чета.

Интересни икони и църковна утвар представя в постоянната си експозиция Свещаровата къща.  

Заслужава да се види и ранновизантийската и средновековна крепост Мисионис /ІV-ХІV в./, разположена в местността парка, на 7 км югозападно от Търговище, до пътя София – Варна. Местно предание свързва крепостта с победата на българския хан Крум над византийския император Никифор.

Контакти:

7700 Търговище, бул. “Митрополит Андрей” № 2

тел. +359 601/6 52 16; E-mail  trgmuseum@abv.bg; https://www.facebook.com/trgmuseum

https://www.facebook.com/targovishtemuseum


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

Биляна Котева

Add comment

− 4 = 5