Cherga BG

Регионален исторически музей – София

Регионалният исторически музей – София, познат още като Музея за история на София, е сред най-привлекателните места, които могат да бъдат посетени в столицата. През 2018-а той  отпразнува своята 90-а годишнина. Постоянната му експозиция, с адрес пл. “Бански” 1 (сградата на бившата Централна минерална баня), е разположена в осем зали, други две зали са предвидени за временни изложби.

Подхождайки ретроспективно, музеят, чиято мисия, призвание и привилегия е да съхранява културно-историческото наследство на столицата, е основан през 1928 г. Оттогава броят на притежаваните експонати постоянно нараства, като понастоящем възлиза на над 120 хил.

Най-новата му постоянна експозиция бе открита тържествено в Деня на София – 17 септември 2015 г. Хронологично разходката започва от зала “Наследството на древността” с находки, открити при проучването на многобройните археологически обекти на територията на града от 1952 г. насам. Сред акцентите е възстановката на праисторическа къща, както и изящният стъклен съд тип Ваза Диатрета, единственият засега открит на територията на Сердика. В зала “Силата на духа” са представени достиженията на православната християнска култура и изкуство.

Останалите зали приковават вниманието към различни епизоди от историята на Третото българско царство. Впечатление сред експонатите правят: “Златната каляска”; бюрото на княз Фердинанд, подарено му от Ото фон Бисмарк; възстановката на вестникарски павилион и колона за афиши; автомобилът Мерцедес от 1905 г. и др.

В Музея се съхранява и оригиналът на герба на столицата. Елементите в него, съобразно своята символика, далеч не са случайно подбрани. Върху щит са поместени изображение на градската богиня, църквата Света София, планината Витоша и Аполон Медикус. В центъра има лъв, заимстван от медальон, намерен при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново като стремеж да се демонстрира приемственост с Втората българска държава.

Билетът за посещение на постоянната експозиция за лица над 18 г. е 6 лв, безплатно е за деца до 7 г., а за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. Билетът за лица над 18 г.за посещение на постоянна и временни изложби е 8 лв. Предлагат се и семейни билети, комбинирани билети и беседи на български или чужд език.

Освен постоянната експозиция, музеят управлява и редица филиали, достъпни за посещение: археологическото ниво на базиликата „Света София” (ул. “Париж” 2), гробницата на княз Александър I Батенберг (бул. “Васил Левски” 81), археологическият парк “Западна порта на Сердика (между ул. “Георг Вашингтон”, ул. “Княз Борис I”, ул. “Пиротска” и бул. “Тодор Александров”), Източната порта на Сердика (в подлеза между Президентството и Министерския съвет), Триъгълната кула на Сердика с прилежащото галерийно пространство (бул. “Княгиня Мария Луиза” 16) и др.

 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Биляна Котева

Add comment

19 − = 13