Cherga BG

Раздадоха театралните награди “Аскеер 2015

Stefan DanailovВечерта на 24 май на специална церемония от сцената на Театър “Българска Армия”,  бяха връчени наградите “Аскеер 2015” 

Проф. Стефан Данаилов получи “Аскеер 2015” за цялостен принос към театралното изкуство.

Останалите театрали, които грабнаха статуетки по категории са следните:

За най-добро представление беше избран спектакълът  “Къщата на гнева” по Лорка на Диана Добрева в Театър “Възраждане”. За същия спектакъл награда за поддържаща женска роля получиха актрисите Донка Аврамова-Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева.

Диана Добрева посвети спектакълът  на майка си, актрисата Елизабет Карагеоргиева,  играла 20 години на сцената на театър “Възраждане”.

Теди Москов получи “Аскеер” за режисура за спектакъла “Каквато ти ме искаш” от Пирандело в Народния театър “Иван Вазов”. Представлението заслужи и наградите за сценография – на Чавдар Гюзелев и Иван Москов – видео и Свила Величкова за костюми.

Илка Зафирова взе статуетката за водеща женска роля за “Г-жа Клайн” от Никълъс Райт на Стилиян Петров.

Герасим Георгиев – Геро беше отличен за водеща мъжка роля за “Семеен албум” на Малин Кръстев в Младежкия театър “Николай Бинев”, а пиесата взе наградата за съвременна българска драматургия.

С превъплъщението си в ексцентрична стара дама Стефан Мавродиев спечели наградата за поддържаща мъжка роля – за “Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абер на Ивайло Христов в Младежкия театър.

На “Аскеер – 2015 за “изгряваща звезда”  наградата взе  Радина Думанян – за ролята на Матилда в “Чиста къща” от Сара Рул на Иван Урумов в Пловдивския театър.

Наградата за театрална музика отиде при  Христо Намлиев за “Антигона” от Жан Ануи на Иван Добчев, копродукция на Театър “София” и фондацията “Аполония”, и за “Момо” по едноименния роман на Михаел Енде на Веселка Кунчева, съавтор и на драматизацията с Ина Божидарова, в Младежкия театър.

Маргарита Енева

Add comment