Cherga BG

Пускат туристически влак Минск – Варна

vlak-minsk-varnaПървият влак по маршрута Минск-Варна, който ще вози туристи до морето, тръгва от столицата на Беларус на 14 юни. Това съобщиха от Беларуските железници. Общо за летния сезон са предвидени осем влака.

Композицията е направена за удобство на туристите от бившата съветска република. Машината ще минава през Лвов, Ивано-Фарнковск и Букурещ. Ще отпътува в 16.06 ч.

Круизна линия Сочи-Бургас може да тръгне това лято. Тя ще се обслужва от лайнера „Княз Владимир“ , който ще спира и на бургаското пристанище на път за Истанбул, съобщиха от порта. Круизният кораб е с капацитет 1000 души.

„В постоянен контакт сме с пристанищните власти в Сочи и сме готови да бъдем част от новия круизен маршрут в Черно море“, заяви изпълнителният шеф на порт Бургас Диян Димов.

Руснаците информирали нашето Министерство на туризма за желанието си да включат Бургас в маршрута и вече набирали екипаж. Първите рейсове са планирани през май.

Първоначално от ДП „Росморпорт“, която ще експлоатира кораба, имали намерение дa открият редовна линия по маршрута Сочи-Ялта, а после и до Истанбул. В края на тази седмица на Морската гара в Бургас се чака първият за сезона пасажерски кораб – 222-метровият италиански „Коста Нео романтика“, който вози предимно французи. Новият круизен оператор – „Мано меритайм“, е изявил желания да включи Бургас в маршрута на кораба „Голдън Ирис“.

От този сезон катамаранът “Света Анастасия“ ще тръгва от обновената „Магазия“ 1. Тя се очертава като най-оживената част от зоната за обществен достъп в пристанището и освен като транспортен и развлекателен център, ще работи и като експозиционен.

Antoaneta Peeva

Add comment

+ 3 = 10