Cherga BG

Предизвикателствата творят възможности

1-1Интервю с посланика на Израел в България – Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, магистър по Египтология и класическа история от Еврейския университет в Ерусалим, която след 30-годишна кариера в Министерството на външните работи на Израел срещнахме у нас, за да отговори на въпроси, специално за читателите на списание “Черга“:

Ваше Превъзходителство, Вие пребивавате в България почти година. Какви бяха Вашите първи впечатления от нашата страна? Как се чувствате в България?

От първия си ден в България се чувствам като у дома си – същата приятелска, топла атмосфера, която можете да усетите и в Израел. Докосна ме веднага. На предишната си позиция в Министерство на външните работи имах възможността да посетя България няколко пъти, като за нещастие едно от моите посещения се случи непосредствено след терористичния акт в Сарафово. Това ме накара да осъзная как нашите два народа споделят обща история и обща съдба. Изминалата година ме обогати с повече знания за страната, нейните пейзажи, хора, както и нейната сложност, предизвикателства, проблеми и особености като типичното българско поклащане на главата, означаващо „Да“. Все още има много за научаване, но всеки ден чувствам как се влюбвам в тази страна.

3Какви са основните приоритети във Вашата работа, в областта на културния и стопански обмен между нашите държави? Какви видове двустранни проекти подкрепяте?

Инвестицията в по-младото поколение е инвестиция в бъдещето на нашите две държави. Израелците завинаги ще бъдат благодарни на българския народ, който ги спаси от Холокоста. Докато опазването на спомена е важна задача, много по-важно е да защитим ценностите, които са довели до този благороден акт и в същото време да развием нови хоризонти. Трябва да говорим езика на утрешния ден: сътрудничество, креативност, иновация и предприемачество. Израел, нацията новатор, и България се допълват взаимно. Можем да споделяме опит не само в областта на високите технологии или информационните технологии, а и във всички сфери на живота. Нашата цел е не само да привличаме повече израелски инвестиции в България или повече български инвестиции в Израел, а по-скоро да извличаме полза от взаимното ноу-хау. Израел може да бъде партньор в развитието на България в медицината, енергетиката, пречистването на водите, биотехнологиите, селското стопанство и др. Заедно двете държави могат да дадат своя принос към регионалното и глобално развитие.
Да говорим езика на утрешния ден означава да инвестираме в образование, благосъстояние и културен обмен. Смятаме, че на хората в България предстои да осъзнаят, че Израел е супер сила в областта на културата. Израел е по-скоро позната със своята история и приноса си в класическата музика и изобразителното изкуство, но тя играе и водеща роля в съвременната култура и тъкмо това бихме искали да покажем. През септември ще честваме „Израелската културна есен“ в София и навсякъде. „Перлата в короната“ ще бъде концертът на световно известния музикант Идан Райхел, който ще се състои на 17 септември на сцена в киностудиото Ню Бояна, под звездите, пресъздавайки атмосфера, подобна на представленията в античния театър „Кесарея“ в Израел. Тази комбинация на традиция с модерен поп и рок е прекрасен пример за мултикултурализъм. Идан Райхел ще бъде представен като част от Фестивала на толерантността, който включва и маратон, посветен на толерантността с организатори Quadrant-Pepsi, M3 Communications и други партньори. От 9 до 21 септември в градския парк и Националния природонаучен музей обществеността ще се наслади на фотоизложба на израелския фотограф Ейал Бартов: пейзажи и мигове от живота сред природата. През същия месец ще представим българо-израелската нова пощенска марка, изобразяваща щъркел, прелетна птица, чийто живот е поделен между нашите две държави. Куклените театри на Ариел Дорон и ХаКарон ще гастролират в Пловдив и София, като по този начин децата ще получат възможност да участват в израелския културен сезон, насърчаващ разбирането и приятелството между нашите две страни.

Какви са предизвикателствата пред двустранните отношения между София и Йерусалим?

Нашите двустранни отношения са отлични и трайни. И двете правителства се стремят да разглеждат регионалните и глобални предизвикателства като прозорец на възможности, който действа в полза на двустранните и регионални общи интереси. Борейки се заедно срещу тероризма, обменяйки знания относно предизвикателството на миграцията, относно киберсигурността, енергетиката и др., ние укрепваме двустранните си връзки. Израел и България се радват на уникално по рода си партньорство и приятелство, взаимното ни доверие се корени в идеята, че всяка страна е готова да се бори за благото на другата.

5

Какво според Вас привлича израелски туристи в България?

Налице са промени в нагласите на израелските туристи в България: преди няколко години те бяха привлечени основно от летния отдих край морето, търсейки забавления и нощен живот. Сега се наблюдава приток на туристи, пристигащи на ски пистите през зимата, повечето от тях идват заради туристическите походи, някои имат интерес към археологическите обекти и българската култура, селския туризъм, като целогодишно е желанието им да опитат националната кухня и вина. Смятам, че в бъдеще броят на израелските туристи ще нараства.


9Как изглежда общата картина с предпочитанията на българските посетители във Вашата страна, според целта на пребиваването им, най-желаните дестинации и обекти?

Основните предпочитания на българите, посещаващи Израел, са фокусирани върху религиозния туризъм: поклонничество на свещените места за християнството – Йерусалим, Галилейското езеро и Назарет. Мисля, че можем да очакваме нови туристически тенденции: Тел Авив – културната столица на страната, където е бумът на най-доброто съвременно изкуство и нощният живот е атрактивен; където иновациите и технологиите си дават среща; те ще бъдат привлечени от пустинята, с особената атмосфера на спокойствие и красивите природни гледки; в град Елат – най-южната точка на Израел, където могат да се гмуркат и да открият очарованието на дълбините на Червено море; до Мъртво море – най-ниската точка на Земята, на 400 метра под морското равнище, с неговите неизброими ползи за здравето, привличащи туристи от целия свят. Българските туристи тепърва ще откриват още от прелестите на Израел.


10Какви са основните насоки и перспективи на сътрудничество между държавите ни за развитие на туризма?

На практика Израел и България разполагат с много обещаващ потенциал за сътрудничество в тази област Примерно, общи туристически пакети, включващи посещения на двете страни, които биха били атрактивни за посетители от далечни страни. В единия ден те могат да се катерят по планините в България, а на другия ден – да се гмуркат в Червено море. Наличието на редовни полети до Израел от летищата на София, Варна и Бургас, комбинирането на зимен туризъм със слънчев и др., Израел може да предложи интересно сътрудничество.

11Израел е страна с високо развити технологии за оползотворяване на водните ресурси. Интересът на България към тях беше заявен при посещението на нашата правителствена делегация по време на международното изложение за водни технологии WATEC през октомври, 2013 г. Как се развиват българо-израелските връзки в тази насока?

Управлението на водните ресурси у нас е на изключително равнище. Израел страда от липсата на вода, падат малко дъждове. Нуждата ражда изобретателност. Израел е №1 в света по рециклиране на отпадни води. 70% от тях се използват за напояване в земеделието (Испания е втора с 30% използваемост). Дори страна с такова голя-
мо водно богатство, каквато е България, се нуждае от нашите високи технологии на очистка за градски нужди, за подобряване качеството на водата в езерата и реките чрез третиране на отпадните води, подобряване на състоянието на водопреносната мрежа и т.н. Израел има много добри специалисти в това отношение. Тече активен обмен на знания и технически решения на всички нива – междудържавни, регионални и общински, който ще създаде добавена стойност на вече съществуващите връзки в областта на околната среда и водите.

Какво бихте желали да научат за Израел читателите на списание „Черга”?

Най-важното е идеята, че Израел е повече от политическа ситуация. Един цял свят, събран на малко късче земя. Обективно погледнато, той е най-вълнуващото място в света! Предполагам, че и други посланици биха казали това за техните държави, но аз мога да го докажа: Израел е люлката на трите монотеистични религии. В икономически аспект сме държава, започнала от нищото, за да се превърне в международен лидер в областта на иновациите и високите технологии в много области. Имаме 8 Нобелови лауреати! Ние генерираме решения за глобалните проблеми. Израел е като „кипящо гърне“ на креативността! В резултат на етническото и социално многообразие се обогатяваме с културна мозайка, която може да откриете дори и в най-малките населени места. Благодарение на водещи музиканти и състави, художници, писатели и др. таланти, покрити с международна слава Израел е представян често на най-престижните културни форуми в света. Книги на израелски автори се четат по целия свят, много от тях са преведени на български език, други тепърва ще запознават българския читател с израелския начин на живот. Интересни сме, понеже представяме изключителния опит на един древен народ, който след като е бил разпилян по света, е успял да се завърне у дома си и да възстанови своя език и култура. Израел е подложен на постоянни предизвикателства към сигурността и въпреки това сме на челни позиции в света в класацията по Индекса на щастието. За всичко това бих желала Вашите читатели да ни посетят, да се запознаят отблизо, да открият вкусовете на израелската кухня и вина. Българското вино е прекрасно, но мисля, че би трябвало да опитате и нашето, да вдигнете чаша и да кажете „Ле хайм!“ (Наздраве).

Интервюто направи Д-р инж. Гинка Стоева

Antoaneta Peeva

Add comment

− 1 = 4