Cherga BG

Празникът на розата събра хиляди български и чуждестранни посетители

Над 2 000 туристи от Япония, Китай, Виетнам, Южна Корея и други близки и далечни страни окупираха този уикенд 120-декаровата градина с Роза дама край Казанлък, за да си откъснат от дъхавите цветове и да се включат в 114-то издание на Празника на розата.
Гостите от далечните страни бяха заплатили билети от по 18 евро, за да отнесат със себе си по няколко от ароматните цветчета и да си направят селфи с тазгодишната Царица Роза, художничката Цветелина Илиева и подгласничките й Пламена Желева и Ванеса Цветкова.
Направо върху асфалта, по пътя край култовото Крънско ханче, беше монтиран оригинален съд за изваряване на гюла. Технологията разясняваше лично директорът на музей “Искра” Момчил Маринов, нагизден с потури и везана кенарена риза.
Според Слави Николов тази година реколтата е повече от добра: от 1 дка берачите събирали по 500 кг цвят. За съжаление, изкупната цена, която тръгнала от 4,5-5 лв./кг, през последните дни паднала на 3-3,50 лв.
Няколко телевизионни екипа заснемаха ритуала за розобера и шествието по централна казанлъшка улица. Сред пристигналите беше и някогашният вокалист на култовата група “Юрая хийп” Джон Лоутън, който прави авторски филм за Казанлък.
Кулминацията на Празника на розата беше шествието по централния булевард. Поведоха го тазгодишната Царица Роза и нейните подгласнички, качени на колесница. Деца от детски градини и училища, представители на културни институции, групи за народни песни и танци, кукерски състави, читалищни дейци, гости от Гърция, Македония, Сърбия и други страни се включиха в пъстрото дефиле, което продължи повече от час. Накрая, пред трибуните, се изви българско хоро, а Царица Роза закри тазгодишния фестивал на розата с пожелание към гостите и своите съграждани догодина отново да бъдат част от незабравимия празник в Града на розите и тракийските царе.

Antoaneta Peeva

Add comment

28 + = 32