Cherga BG

Празник на боба в село Смилян

Смилянския фасулНа 29 октомври в село Смилян се проведе традиционният Празник на Смилянския фасул.

Смолянското село Смилян е известно с вкусния фасул, наречен по негово име “Смилянски”. Този сорт фасул вирее само на определена надмосрка височина, а специфичният родопски климат и близостта на река Арда влияят на изключителните вкусови качества на Смилянския фасул. Той е една от българските храни, защитени с патен за словна марка и е един от българските продукти, представяни на световните хранителни изложения.

Има два вида Смилянски фасул: едър и дребен. Първият е бял или пъстър, с цветове вариращи от черен до светлолилав. Използва се предимно за салати и паниране. Дребният Смилянски фасул е със светлокафяви зърна с тъмнокафяви, почти черни ивици. От него се прави най-вкусната традиционна боб-чорба, но и други типично български ястия като пълнени чушки и сърми с боб, баница с боб и др.Село Смилян

 

 

 

От 2003г. в село Смилян се организира “Празникът на Смилянския фасул”. Тържеството се открива със залп на фасуленото топче пред читалището на селото. Програмата продължава с различни конкурси за “Най-добър производител”, “Най-добро ястие от Смилянски фасул” и “Най-красиво пано от Смилянски фасул”. Празникът продължава с дегустация, музикална програма и завършва с раздаване на награди на спечелилите в конкурсите.

Antoaneta Peeva

Add comment

76 − 68 =