Cherga BG

Посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Стийв Уилямс: “България е чудесна страна, която трябва да бъде опозната.””

IMG_4042_newПосланикът на Великобритания у нас Н.Пр. г-н Стийв Уилиамс е роден на 20 юли 1959 г. в гр. Ковънтри. Завършил е география в Сидни Съсекс Колидж на Кеймбриджкия университет. Започва работа в британското Министерство на външните работи през 1981 г. Работил е още в мисията на Великобритания в Буенос Айрес, бил е първи секретар на Постоянното представителство на кралството в ЕС в Брюксел, първи секретар на Британското посолство в Осло и др.
От 1984 до 1987 г. е втори секретар (по политическите и културните въпроси) в Британското посолство в София, а от октомври 2007 г. е посланик на Обединеното кралство в България.
Женен е, има две дъщери и един син.

Ваше превъзходителство вече една година представлявате Обединеното кралство в България. Дълъг или кратък е този период за работата на един дипломат?
Нека отговоря така – не мога да повярвам, че годината измина толкова бързо! Това показва колко пълноценна и активна бе тя за мен. За нашия живот на дипломати е характерно, че обикновено прекарваме по четири години на една работа, така че се научаваме да възприемаме всяка година като ценен опит. Със сигурност това е вярно за мен тук, в България.

Успяхте ли за това време да опознаете страната ни? Какво Ви харесвате в България, какво разказвате за нея на Вашите приятели?
България е чудесна страна, която трябва да бъде опозната. Има толкова красиви, интересни и разнообразни неща, които да се видят и направят на една сравнително неголяма територия. Това казваме и на приятелите, и на семейството ни. Със сигурност са ни повярвали, защото няколко от тях дойдоха и ни гостуваха през първата ни година! Естествено, пътувам доста из страната по служба, тъй като е изключително важно да не се фокусираме прекалено много върху столицата. Посетих някои от по-големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч. Бях и в Банско и Слънчев бряг, които са важни за консулската ни работа поради големия брой британски туристи, които ги посещават. Фиона (съпругата ми) и аз сме пътували много и като частни лица в места като Рила, Мелник, Ковачевица, Триградското ждрело, Бачково, Клисура. Имаме книжки със стоте туристически обекта и целта ни е през четирите ни години в България да се опитаме да посетим всички. Тук, на прага ни, е едно от най-големите съкровища – планината Витоша! Фиона и аз обичаме да се разхождаме из Витоша през почивните дни.
1041415_16552887
В каква посока са Вашите приоритети в работата? Как преминава денят Ви?
Аз работя за промоцирането на британските интереси в България. Това включва традиционна двустранна дипломация, като насърчаването на търговията и инвестициите, консулски услуги за британските граждани в България, подкрепа за Британския съвет в укрепването на връзките в областта на културата и образованието. Сега, когато страната ви е партньор на Великобритания в ЕС и НАТО, голяма част от дейността на посолството е работа с България за справяне с глобални предизвикателства – изменението на климата, енергийната сигурност и регионалната стабилност в райони като Западните Балкани и Кавказ, и борбата с организираната престъпност.
На втората част от въпроса Ви – всеки ден е различен и често внимателно обмислените ми планове за деня могат да бъдат променени от нови събития, които изискват спешно внимание. Именно това прави нещата забавни и интересни!

Очаквате ли в скоро време да се улесни процесът по издаване на работни визи на български граждани, които искат да пребивават и работят във Великобритания?
От присъединяването на България към Европейския съюз през януари 2007 г. не се изисква виза за пътуване на българи във Великобритания. Вярно е, че съществуват определени ограничения на достъпа на български граждани до британския пазар на труда. Те бяха въведени от Великобритания, както и от много други страни членки, за преходен период след присъединяването на България и Румъния. Нуждите на британския трудов пазар се преразглеждат редовно. Правителството създаде Комисия за съвети по миграцията (MAC), която му предоставя независим и обективен съвет. Очакваме съвсем скоро поредния доклад на тази комисия. Пълни подробности за работа във Великобритания могат да бъдат намерени на интернет страницата на посолството.

Няколко думи за съвместната Ви дейност с Британския съвет в София, както и с Българо-британската търговска камара? 952842_54108302
Дейността на Британския съвет в сферите на образованието, науката, изкуството и културата в България процъфтява и ние работим много тясно – неговата дейност подкрепя дейността на посолството и обратно. Британско-българската търговска палата (BBCC) е един от ценните партньори на търговския отдел на Посолството в България. По-рано през годината говорих на семинар за осъществяването на бизнес с България, организиран от BBCC в Лондон.

Разкажете нещо за Вашето семейство. С Вас ли са съпругата и децата Ви тук, в България? Какви са техните впечатления от България?
Фиона е тук с мен. Голямата ни дъщеря Клер, току-що започна работа в Лондон, по-малката ни дъщеря Ема започна обучението си в университет във Великобритания, а синът ни Рос, който е най-малък, ще завърши средното си образование след две години.
910482_89856492

Какво предвиждате да направите през следващите три години от своя мандат? Да очакваме ли нещо по-специално?
Първата година бе много специална за мен и ако и следващите три са толкова добри, ще бъда много щастлив. В професионален план искам да продължа да работя упорито, да дам всичко от себе си за промоцирането на британските интереси и чрез това да задълбоча и укрепя връзките между двете ни държави.

Вашите пожелания към читателите на сп. “Черга БГ”?
Щастлива и мирна 2009 година!

Add comment