Cherga BG

Плевенските “места на паметта” са послание към бъдещето

Плевен става известен на европейската и световна общественост в хода на Руско-турската война 1877-1878 г. с петмесечната Плевенска епопея през 1877 г., която има решаващо значение за военната кампания и за края на Руско-турската война, започнал с освобождаването на Плевен на 28 ноември /10 декември/ 1877 г.

Военноисторическите къщи музеи, паркове и паметници, посветени на тези събития, превръщат Плевен в град-музей. Сто години след паметната битка за освобождението на града на бившето бойно поле, където се сражава отрядът на легендарния ген. Михаил Дмитриевич Скобелев, е издигната Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Регионалният военноисторически музей – Плевен представлява действаща единна структура от 8 музея с 12 постоянни експозиции – 9 в музейните зали и 3 външни, в мемориалните паркове. Това са Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Парк-музей „Ген. М. Д. Скобелев”, четири къщи-музеи с мемориални паркове и паметници – „Цар Освободител Александър ІІ”, „Велик княз Николай Николаевич” и „Негово Кралско Величество Карол І” – Пордим, „Стоян и Владимир Заимови”, три мавзолея – Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” – Плевен, Румънски мавзолей – Гривица, Мавзолей-Костница в Скобелев парк-музей, както и 238 паметника – 166 исторически обекта и 72 землени укрепления, свързани с Руско-турската война, от които 207 са паметници на културата с национално значение.

Тази музейна структура е неразделна част от градската среда със знакови за Плевен и региона „места на паметта” и с ясно послание към бъдещето за опазване и съхраняване на националната идентичност, на историческото и културно наследство. Всички тези музеи продължават да привличат интереса на посетители от цял свят, както при откриването си в началото на ХХ в., така и днес – в отговор на динамиката на съвременното развитие и предизвикателствата на новото хилядолетие. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” не само се е утвърдила като символ на града и региона, но е и техен културен и духовен център.


Иновативният подход на представяне на експонатите в музея, включва единствената в България ефектна 3D холограма, изобразяваща тракийски жрец, които подканва гостите да посетят тракийското светилище „Бегликташ”. Според посетителите емоцията е неописуема и не може да се сравни с познатите и стандартни методи за привличане и създаване на интерес у посетителите, използвани в други музеи.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Биляна Котева

Add comment

− 1 = 1