Cherga BG

Плевен – градът на музеите

01530009_1 В сърцето на Дунавската равнина, някъде по средата между Дунав и Балкана, е разположен седмият по големина град в България – Плевен. Известен като Града на музеите, той е селище с хилядолетна история. Данни за човешко присъствие по тези земи има още от края на V хил.пр.Хр., когато тук са живели племена, занимаващи се със земеделие и скотовъдство. Градът обаче добива най-голяма популярност по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. Тогава за период от около пет месеца Европа и светът са вперили взор в него заради мащаба и кръвопролитието на водените бойни действия. Днес тук се намират една трета от общо 450-те паметници в България, свързани с Руско-турската война, а само в състава на дирекция “Военноисторически музеи” – Плевен, има още 238 исторически паметника на културата.

Обиколката ви из Плевен може да започне от централния градски площад, където се намира красива водна каскада.

aljo6a

В горещите летни дни плевенчани и гости на града търсят край нея прохлада, а вечер тя се променя до неузнаваемост от светлинни ефекти и е идеално място за романтична разходка. На площада е и Мавзолеят на падналите в освободителната война руски и румънски воини, който носи името на св. Георги Победоносец. Изграден е в стила на българските църкви от епохата на Средновековието. Редуването на бял и червен цвят при градежа засилват внушението за монументалност на сградата. В храмовото помещение на мавзолея се намира великолепен иконостас, а в подземието му е криптата, където в три саркофага са погребани останките на загинали руски войници и офицери. В центъра на криптата има и символичен Георгиевски кръст, който е най-високото отличие за храброст по време на Руско-турската освободителна война. Иконите в мавзолея са дело на художниците Иван Мърквичка и проф. Антон Митов, създатели на рисувалното училище в София. Отвън на стените са монтирани плочи с имената на загиналите руски и румънски офицери.
Разходката ви може да продължи по алеите на Градската градина, която свършва точно пред входа на Историческия музей, един от най-големите в България. Сградата е построена в края на ХІХ в. по италиански проект за казарма и е паметник на културата. На площ от близо 8000 кв.м са представени историята, битът и традициите, флората и фауната на Плевен и региона от най-дълбока древност до наши дни. Тук може да се види най-богатата в Европа колекция от изящно изработени кремъчни оръдия, както и сбирка от 24 000 монети, които са само част от общо 200 000 експонати на музея. За удобство на гостите всяка от 24-те експозиции е със самостоятелен вход и изход. Сред най-интересните експонати са златните съдове от Вълчитрънското съкровище, най-старото тракийско златно съкровище, открито досега у нас.
След Историческия музей е време да видите и музея “Цар Освободител Александър ІІ”, основан през 1907 г. Той е също в центъра на града, в малък зелен парк с впечатляваща ограда, направена от дула на турски оръдия, руски пушки, щикове, саби, гранати. Алея, покрита с настилка от разноцветни речни камъчета, отвежда до музея.

obstina1

Това е плевенска градска къща от ХІХ в. Строена е преди Руско-турската освободителна война и е била собственост на семейство Вацови. Състои се от четири стаи, симетрично разположени около една приемна. Първата стая е била работният кабинет на търговеца Иван Вацов. По-късно ген. Скобелев също използва тази стая за свой кабинет. На писалището могат да се видят оригинални предмети, принадлежали на генерала, който е първият военен губернатор на освободения град Плевен. Следващата стая е била спалнята на семейство Вацови, а третата е принадлежала на децата.
Най-интересна и най-впечатляваща е обстановката в последната стая. Тя е запазена оригинална, каквато е била при срещата между руския император Александър ІІ и пленения Осман паша. Мебелите, покривката, кристалните огледала и ъгловите масички са оригинални. Килимът е тъкан по-късно по запазен фрагмент от оригиналния килим. Стените са изписвани от виенски майстори. В музея могат да се видят интересни експонати, свързани с личността на император Александър ІІ. Сред тях е хусарска униформа, подарена на императора от неговата съпруга.

Един от обектите, който предизвиква най-голям интерес в Плевен е Панорама “Плевенска епопея 1877”. Тя е и една от малкото панорами в света, които са отразени на панорамното платно. От 1977 г. до днес е посрещнала над 7 млн. гости, като само през 2007 г. е посетена от 81 000 туристи. Сградата е с форма на пресечен конус, носен от четири колони. В четири зали е разказана историята на плевенските боеве. Най-въздействаща е панорамната зала, където съчетанието от живописно платно, макети и специално осветление създава у посетителите усещането, че се намират в центъра на сражението.
Ka6ta-muzei Car Osvoboditel Aleksandar II 4Освен с панорамата Плевен се свързва най-често и с парка “Кайлъка”, наричан още белите дробове на града. Разгърнат по протежението на красиво речно дефиле, паркът е едно от ключовите места за развитие на туризма в региона със своите скалисти хълмове, много водни басейни и атракциони, както и над 300 пещери, две от които се предвижда да бъдат превърнати във винарски изби.

Add comment

38 − 32 =