Cherga BG

Черга БГ, представя Пласидо Доминго

YAS_0110

Пласидо Доминго, при първото си посещение в България, показа своето безрезервно уважение към България и българските медии като даде дълга пресконференция в деня след пристигането си. На масата за пресконференции до него седнаха още диригентът Жорди Бернасер, една от сопрано певиците, които ще се изявят на сцената на Арена Армеец утре – Микаела Оесте и директорът на Софийска Филхармония – Явор Димитров.

Пресконференцията започна с уверенията на големия тенор, че от 40 години мечтае да дойде в България и е изключително развълнуван и щастлив от възможността да посети родината на толкова много велики оперни певци и негови лични приятели. Маестро Доминго специално изрази възхищението си от легендарните ни гласове Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова и младите ни надежди Соня Йончева, Красимира Стоянова и Орлин Анастасов. На свой ред Микаела Оесте сподели, че е горда и благословена за възможността да има концерт в България заедно с Маестро Доминго. Тя сподели, че е в България за втори път, тъй като има близки приятели музиканти от Варна и Пловдив и вече веднъж е била на визита у нас. 

Диригентът Жорди Бернасер каза, че е в България за първи път, въпреки че той също има много приятели българи. Той обяви, че първата им репетиция с музикантите от Софийска Филхармония вече е минала и е била изключително успешна.

Като отговори на въпросите на българските журналисти, Маестрото разказа, че идва от Валенсия, където записва песни от предстоящ албум, но няма да изпълни песни от него по време на концерта си в Арена Армеец. Но пък за концерт в голяма зала от този тип той подготвя различна програма, с много разнообразен репертоар от опера, сарсуели, оперети и мюзикъл. Той изрази надеждата си, че някой ден ще се върне в България, за изява в някоя от по-камерните оперни продукции на Софийската опера. Мистър Доминго изрази мнение, че е оптимист по отношение на бъдещето на операта и че, дори едно произведение да не бъде написано, има достатъчно съществуващи опери, за да бъдат радвани всички любители на това изкуство за много години напред. Освен това каза, че има два вида хора, които не обичат опера – тези, които никога не са слушали и другите, които не могат по финансови съображения да си позволят билет.

На финала на пресконференцията директорът на Софийска Филхармония Явор Димитров изрази блрагодарност от името на филхармонията за прекрасния подарък, който Пласидо Доминго прави на всички български музиканти с историческото събитие и му подари почетния знак на Софийската Филхармония.

В. Филипова

Add comment

73 − 64 =