Cherga BG

Перущица: гнездо на герои

В съзнанието на всеки българин Перущица е светиня и „гнездо на герои“, както пише големият български dscf0895писател Иван Вазов в поема, посветена на един от героите на Априлското въстание през 1976 г. – Кочо Честименски. Тя е символ на героизъм и саможертва в името на Свободата, заради подвига на жителите й, които избират смъртта пред робството.
Градът е обявен за историческо селище, а църквата „Св. Архангел Михаил“, „Дановото училище“ и историческият музей пазят спомена за онези времена и за величието на българския дух.
Перущица се намира в подножието на Родопите и съчетава плодородието на полето с прохладата на планината, здравословен климат и красива природна гледка. Районът е населяван още от древността. Името си града приема от крепостта „Перистица” (гълъбица). Османските орди разрушават града през 1364 г. През 17The_Church_of_Martyrdom94 г. кърджалийските банди отново го опожаряват до основи. Но опитите да бъде помохамеданчено населението не успяват.
По време на Възраждането тук работят видни просветители и борци за националното ни освобождение като Петър Бонев, Спас Гинов, Васил Соколски – Доктора, Кочо Честименски. През 50-те години на XIX век те съграждат голяма църква, „Св. Архангел Михаил”, а до нея училище, наречено „Даново” по името на първия си учител, Христо Г. Данов. В края на юни 1869 г. Апостолът на свободата Васил Левски основава таен революционен комитет, който е възобновен през 1876 г. от Георги Бенковски.
По време на Априлското въстание перущинци 9 дни удържат непрекъснатите атаки на многократно превъзхождащия ги по брой и въоръжение башибозук. Църквата „Св. Архангел Михаил” се превръща в последно убежище и крепост за въстаниците. В нея се събират около 600 жени, деца и старци с последните 127 въстаници. Стъписани от неочакваната съпротива, турците подпалват вратите на църквата. Пъviewрви двамата оцелели водачи на въстанието, Спас Гинов и Кочо Честименски решават да умрат, за да не попаднат в ръцете на врага. Най-напред те убиват своите близки, а после и себе си. Примерът им е последван и от други. Защитниците умират като свободни по дух хора, а не роби. Загиват 347 човека. Гордата и непреклонна Перущица е опожарена и срината до основи. По-късно костите на мъчениците са погребани в защитаваната от тях църква.
Непосредствено след въстанието с благотворителната помощ на лейди Емили Странгфорд и д-р Лонг училищната сграда е възстановена и за няколко месеца използвана като първото болнично заведение в града.

Add comment

76 + = 78