Cherga BG

Пазарджишкият музей празнува 100-годишен юбилей

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 13.12.1911 г. при читалище „Виделина” се “урежда музей, съдържащ старини с възпитателно и историческо значение, събрани от града, околията и други места на Царството”.
Днес Пазарджишкият музей е един от водещите и най-стари музеи в България. По профил той е общоисторически и има отдели Археология, История на България ХV-ХІХ в., Етнография, Нова история, Най-нова история и Фондове и научен архив. Историческите експозиции са поместени в специално построена сграда на площ от 1200 кв. м. Музеят притежава специализирана библиотека, реставрационно ателие и фотолаборатория; има щанд за продажба на рекламни материали, сувенири и кафене.
В отдел „Археология” посетителите могат да видят разнообразни образци на материалната и духовна култура на Пазарджик и региона: модел на жилище, антропоморфни и зооморфни керамични съдове от неолита и халколита, богата идолна пластика, култови предмети, антични, средновековни и западноевропейски монети, оръжия, накити и една от най-богатите колекции на оброчни плочи на Тракийския конник.
В зала „История на България XV–XIX век” чрез оригинални експонати и богата фотодокументална част се проследява развитието на района през епохата на Възраждането и участието на населението му в националноосвободителните борби и Априлското въстание (1876 г.).
В последните три зали е представена историята на Пазарджик след Освобождението (1878 г.) до средата на ХХ век: административна, стопанска и културно-просветна.
Етнографската експозиция е подредена в най-голямата жилищна сграда в Пазарджик от епохата на Възраждането, построена през 1850 г. в стила на пловдивската възрожденска къща. OLYMPUS DIGITAL CAMERAОбявена е за национален архитектурно-художествен паметник на културата. Експозицията представя разнообразието на традиционната народна култура от България. Основни акценти в експозицията са традиционната жилищна и обществена архитектура, жилищната уредба, домашните и професионални занаяти, народното облекло, накитите и тъканите, народното изкуство, празниците и обичаите. Особено интересна и атрактивна е залата за фолклор, където могат да се чуят музикални изпълнения на изложените 19 различни инструменти, характерни за Пазарджишкия край.
ekspoziciq v K.V.Родната къща на Константин Величков (1855–1907 г.) е превърната в музей. Величков е видна възрожденска личност, просветител, активен участник в националноосвободителните борби, политик и държавник в следосвобожденска България, писател, преводач, художник. Сградата е обявена за архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение. В експозицията са възстановени интериорите в къщата. Богатата фотодокументална част разкрива семейната среда и личността на Величков, приноса му в българската история и култура. Музеят е едно от утвърдените средища за културни прояви и чествания. Традиционните Величкови дни заемат значимо място в културния календар на града.
Тази година в чест на 100-годишнината на Регионален исторически музей – Пазарджик е подготвена празнична програма.

Адрес: пл. „К. Величков” № 15
Тел.: +35934 443 113; +35934 443 108
Факс: +35934 443 144
E-mail: museumpz@abv.bg
Web: http://museum-pz.com

Add comment

+ 89 = 91