Cherga BG

Първо издание на „Снежен филм фест“ в Дома на киното

snejna_linia

В продължение на три дни – 5-ти, 7-ми и 8-ми февруари – „Снежен филм фест“ и Домът на киното ще представят девет български ленти за ски и сноуборд, създадени между 2005 и 2013 година. Филмите са ориентирани към всички, които вече обичат зимните спортове в планината, но и към тези, които тепърва ще открият тази страст.

Студените зимни дни могат да бъдат еуфорично изживяване в планината, където всеки пресен сняг носи нови предизвикателства и приключения. Това е начин на живот за запалените „карачи“. Филмите показват как живеят любителите на екстремни ски и сноуборд, как тренират, каква концентрация и отдаденост са нужни, за да постигнат невероятните си спускания и акробатичните изпълнения. Също, какво ги вдъхновява, за да го правят и защо на практика рискуват живота и здравето си при всеки нов сняг.

За нас карането на сноуборд и ски е олицетворение на свободата и с тези филми искаме да запалим у вас същото преклонение и любов към природата, което ни кара да обичаме живота повече и повече с всеки нов ден“, казват организаторите.

За 5 февруари организаторите са предвидили три филма.

3,2,1… ЗИМА ще заведе зрителите в Тирол, на ърбан сесии във Виена и пътувания из непознати планински кътчета с най-добрите в ските и сноуборда в България. Всичко това придружено от интервюта и сцени с много хумор. Автор е Иван Тодоров.

FREE SPIRIT WEEK е заснет по време на „Седмицата на свободния дух“ 2006 г., посветен на паметта на скиора Александър Александров – приятел на цялата общност от любители на екстремните спортове. Автор Алеко Желязков.

ИЗГУБЕНАТА ЗИМА е филм, посветен на зимата, планината, фрийрайд и фрийстайл ските и сноуборда, както и на необятно красивата природа на България, сниман през една от най-снежните зими от последното десетилетие. Автори Стоил Димитров и Емануил Емануилов.

7 февруари

СКРИТИ е ски и сноуборд филм, който представя едни от най-интересните „карачи“ в България и ги разкрива в неочаквана светлина. Автор Иван Тодоров.

PROMISE LAND проследява група от млади сноубордисти и скиори, запалени по изследването на дивите части от българските планини. Зимата ги изправя пред най-непосилното за тях изпитание – липса на сняг. Заглавието на филма идва от прякора на фрийрайд местност, близо до Банско. Автор Стоил Димитров.

СНЕЖНА ЛИНИЯ проследява историята на свободното ски-каране в България, чрез разказите на планински спасители, планинари и скиори от всички поколения. Музиката към филма е изцяло българска:

Odd Crew, Nasekomix, Skre4, Demenzia и Попара са само част от имената. Автор Георги Гигов.

8 февруари

SNOW A DAYS е определян като един от най-добрите български филми, посветени на сноуборда, носи заряд от положителна енергия и е способен да озари и най-мрачните зимни дни. Автор Стоил Димитров.

СЛЕДИ – Филмът разказва историята на екстремните снежни спортове. Среща ни с първите смелчаги, излезли със ски далеч в планината, извън комфорта на отъпканите писти още през 60-те години на миналия век. Представят се и наследниците им по дух, преоткрили този спорт по родните планини на тийнейджърска възраст през 90-те. Те създават и БАССЕС – най-голямата организация, подкрепяща свободните скиори. Забравени архивни ленти ще бъдат излъчени на голям екран. Филмът включва кадри с много каране по български и чужди планини, пейзажи на границата на изкуството и забавни постановъчни моменти, запазена марка на режисьора Алеко Желязков.

IT’S ALL GOOD

е филм с изразен фрийстайл характер, събрал уникални „трикове“ и музика, на който зрителите не могат да се наситят.

Never Know Productions – 29 мин.

Всички прожекции са от 20 часа. Цена на билетите: 5 лв.

В. Филипова

Add comment

+ 58 = 61