Cherga BG

Първият международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ вече е сбъдната мечта

dany-logo1-1024x348Първият по рода си международен студентски театрален фестивал в България ще се проведе тази година. Неговото осъществяване е сбъдната мечта за стотици хора, защото това е много повече от фестивал – това е кауза!

През 2016 г. Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова и Венета Ангелкова се обединиха около общата кауза, наречена Международен студенстки театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Тя е насочена навън– към развитието на таланта на младите артисти, но е основана на дълбока лична мотивация. Онова, което ги подтикна да поемем този път, е Данаил Желев – Чирпански–много близък приятел и колега.

13087088_1714461508842635_6369770263259649204_o-1024x684Отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан приятел през април м. г. Данаил загива вследствие на тежка катастрофа. Безмерната му отдаденост и любов към театъра го превръща в тяхно вдъхновение. Момичетата решават, че в негова памет ще започнат една традиция, провокирана от мечтите му, за да я превърнат в събитие, което да помогне на други талантливи млади студенти да реализират себе си. Тяхната цел е да предадат на младите артисти вдъхновението, което е имал Дани – неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване. Тази мисия привлича към проекта и Максима Боева, Деница Димитрова, Теодора Лазарова и много други приятели, близки и познати на Дани.

Преди броени дни проектът МТСФ „Данаил Чирпански“ спечели частично финансиране по програма на ЮНЕСКО – International Fund for the Promotion of Culture UNESCO, Culture Sector. За финансиране по тази програма са кандидатствали общо 800 проекта, а Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ е един от осемте одобрени. Предстои селектирането на акамедии от чужбина и страната, а след това същинското осъществяване на фестивал, чиято цел е да стане ежегодно събитие.

Голяма заслуга за спечелването на проекта имат и всички партньори, които се обединиха около каузата, сред които: Министерство на културата; Община Стара Загора; Драматичен театър „Гео Милев“; Съюз на артистите в България; Национален дворец на културата; НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“; Държавна опера, гр. Стара Загора; Читалище „Родина“, гр. Стара Загора; Фестивал „Златната липа“, гр. Стара Загора; Младежки театър „Николай Бинев“, гр. София; Театър „София“ и т. н.

Първото издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе в началото на октомври 2017 година в гр. Стара Загора. Фестивалът ще съдържа дипломни представления, ателиета, изложби и концерти. България е домакин на голям брой събития, посветени на драматичното и кукленото изкуство, но нито един от тях не е насочен единствено към представления на все още обучаващи се артисти. МТСФ „Данаил Чирпански“ има за цел да бъде първият по рода си фестивал за студентски театрални форми, провеждан в България, който ще доведе участници от няколко държави.

В рамките на фестивалните дни студентите и техните преподаватели ще представят своя начин на работа, ще опознаят културата както на град Стара Загора, така и на България, но също и ще пренесат наученото в своите държави. Благодарение на участието си в подобно събитие студентите не само ще могат да придобият опит, но и ще имат възможността да наблюдават образователните системи на различни театрални школи.

Antoaneta Peeva

Add comment

9 + 1 =