Cherga BG

“Параход Радецки” – символ на гордия български дух

1Националният музей “Параход Радецки” е свързан с незабравимия подвиг и саможертва на големия български революционер и поет Христо Ботев и неговата чета и с тяхната гибел в името на Освобождението на България от османско робство. “Радецки” е светиня, жив паметник на героичната ни история и гордия български дух.
Параходът е използван до 1918 г. През 1924 г. е бракуван и унищожен. С помощта дарения на ученици, между 1964-66 г. е построено точно копие на кораба, като са ползвани стари чертежи и снимки. В навечерието на 90-годишнината от гибелта на Ботев корабът тържествено е открит и обявен за музей.DSC02439
Музеят, който е сред 100-те национални туристически обекта, събира, обработва и популяризира исторически сведения и документи, свързани с формирането на Ботевата чета, десанта й на козлодуйския бряг и героичния й подвиг. Музеят се грижи за съхраняването на националната светиня и за мемориалния комплекс “Козлодуйски бряг”.
Днес паметникът на Христо Ботев в центъра на Козлодуй увековечава признателността на българите към безсмъртният подвиг на Ботевата чета. Всяка година на 2 юни пред него се стичат множество хора, за да отдадат своята почит пред една от най-ярките личности в историята ни.
В близост до мястото, където е слязла Ботевата чета през 1876 г., в парк „Ботев”, се намира и хижа “Козлодуйски бряг”.5&6blokove
“Радецки” е построен през 1851 г. в завода “Обуда” – Будапеща, в тогавашната Австро-Унгария. Параходът носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, чех по произход. В центъра на Виена е издигнат негов паметник, а до ден днешен неговият бюст е на носа на кораба “Радецки”.

Add comment

6 + 3 =