Cherga BG

“ПАНАГИЯ” – ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА

Photo-0349Културният форум “Панагия – въздигане на хляба”, който пресъздава моменти от българската православна традиция и култура, се провежда на 15 август в Кюстендил на големия християнски празник “Успение на Пресвета Богородица” /Панагия е името, с което се нарича Богородица/. Всяка година на този ден градината пред катедралния храм “Успение Богородично” в града традиционно се превръща в изложбено пространство на красиво подредени маси с обредни хлябове, плодове и жито. Аранжираните пространства са пълни със старинни предмети: софри, трикраки столчета, бохчи, месали, точилки, лопати за хляб, съдове, подници, стомни, павурчета, кандила, иконостаси и кръстове. Участниците във форума месят и показват традиционни за региона обредни хлябове за празник и делник, за всички обичаи в този край на България. В миналото бащата в дома тържествено въздигал празничния хляб с молитва за здраве и благоденствие на семейството.
Форумът е съпътстван от водосвет, изпълнения на църковни песнопения, експозиция на икони и тематични фотоизложби.
На 14 август се представя обичая по замесване на “Богородичен хляб” и изпичането му в подница. Ден преди празника майките учат девойките как да месят обредни пити и им предават традицията. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – винаги предавани от майки на дъщери, от род в род. Жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват го със символни пластики от тестото и го занасят в храма с благодарност към Богородица. Тук много семейства освещават хляба си и извършват православния обред “Панагия”.
„Панагия – въздигане на хляба” представя значимостта на православната християнска вяра за българите и пътя на хляба, насъщен за нашия народ.

Таня Кръстанова

Add comment

33 + = 37