Cherga BG

Отварят нови къмпинги, ръстът на туристи – близо 7, 2 процента

Заявки за изграждане на нови къмпинги са постъпили в Министерството на туризма. Това заяви министър Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите за туристи в Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова и уточни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5% спрямо миналата година.

Приходите от туристи за периода от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристи.

Ръстът

Ангелкова каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители на сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона, коментира тя.

Направени са по 3 инспекции на всички ивици, отдадени за стопанисване. Проверени са около 140 плажа, които са отдадени под наем или на концесия, освен това около 20-30 неохраняеми ивици също са инспектирани. Сред най-грубите нарушения, които са констатирани, е неправомерното използване на плажове от бивши концесионери. Те извършват търговска дейност, но не внасят дължимите за това такси на държавата.

“За тези случаи е сигнализирано и вече имаме постъпили плащания за няколко плажа”, съобщи министърът на туризма. По думите й повече интерес към стопанисването на плажовете се очаква да има с въвеждането на групирането на ивиците. Това ще стане с изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане, а следващата година се очаква да има и действащи регламенти за къмпингуването, обясни още министър Ангелкова и посочи, че това ще стане с промени в Закона за туризма, които трябва до края на годината да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Редактор Едно

Add comment

19 − 15 =