Cherga BG

Откриха предсрочно сезона заради наплива от туристи

Плажовете в Слънчев бряг и Несебър са препълнени. Напливът на летовници принуди концесионерите да заработят предсрочно. Най-много плажуващи има на Северната ивица в Слънчев бряг. Там вече работят и спасителите, въпреки че плажът ще бъде официално открит на 1-ви юни.

“Извикахме спасителите на работа от 15-ти май, защото има много туристи по плажа, и е задължително да се осигури безопасността им”, обясниха от стопанисващата фирма “Булимпекс” АД. На практика Северният плаж в Слънчев бряг не само че е готов за сезона, но и работи на пълни обороти. По цялата ивица са поставени чадъри и шезлонги, пясъкът е обезпаразитен и почистен.

По 8 лева броят летовниците за чадър и шезлонг, което с два лева по-евтино от миналата година. За безопасността на плажуващите са осигурени 22 поста с по двама спасители. На ивицата е изграден медицински пункт с мобилен реанимационен екип и линейка. Свободната зона е повече от 50%. Коренно различна е ситуацията в община Бургас, където 15 плажа остават неохраняеми. Сред тях са четирите ивици в Capaфово и Северният плаж в Бургас. Само преди ден стана ясно, че столичната “Съмър Инвест” е спечелила търга за Северния плаж. Процедурата обаче не е финализирана, тъй като не е ясно дали фирмата ще плати тръжната цена и дали няма да има обжалване. Дотогава бургаският плаж остава непочистен и неохраняем.

Оферти с до 46% намаления до края на юни пуснаха родни хотели, за да привлекат туристи в началото на летния сезон, когато базата е все още полупразна. Това показа справка на “Телеграф” в нета. Една от най-примамливите оферти е на четиризвезден хотел в “Слънчев бряг” на база пълен пансион.

Ако планирате ваканцията в края на юни студиото с балкон, в което може да отседне семейство с едно дете, струва с 46% по-евтино, отколкото месец по- късно. За нощувката ще платите само 183 лева. Същата стая в края на юли струва вече 337 лева. Хотелът предлага открит басейн, СПА, безплатен паркинг за гостите, безплатен wi-fi, аниматори за деца.

Друг четиризвезден хотел в курорта е смъкнал цената на стаята за тричленно семейство с 29% – от 215 на 153 лева.

СПА комплекс пък привлича гости с 15% отстъпка в края на юни, като стаята е намалена от 97 на 82 лева. А апарткомплекс в курорта е смъкнал цените с 36% – от 108 на 68 лева.

В Балчик пък отстъпките стигат до 39%, показа още справката в нета. Така например хотел на 5 минути от плажа привлича с цена 59 лева на нощ в края на юни. Тризвезден хотел в близост до яхтеното пристанище е свалил цената на нощувката с 31 % – от 255 на 176 лева. Четиризвезден хотел пък предлага стаята с 23% по-евтино. Цената е намалена от 226 на 173 лева, като в нея е включена и закуска.

Antoaneta Peeva

Add comment

+ 55 = 56