Cherga BG

Откриха изложба на големия френски художник Андре Дьорен в Казанлък

Художествената галерия на Казанлък откри изложба на един от най-любопитните и противоречиви френски художници на 20 век – Андре Дьорен. 

Изложбата „Сатирикон, 33 гравюри на Андре Дьорен“ беше открита от Посланикът на Република Франция в България – Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан и кметът на Казанлък – Галина Стоянова

Андре Дьорен е един от най-смелите и противоречиви художници на  миналия век,  удостоен  с титлата за „най-великия жив френски художник“.Заедно с Матис, той предизвиква първата революция в сферата на изобразителното изкуство на 20-и век: Фовизма.  Дьорен участва заеднос Брак и Пикасо в изобретяването на кубизма( авангардно течение в изкуството).Гравюрите му представляват среща на социално онеправданите, ехо на разпуснатостта на висшето имперско общество. Жизнерадостен и надменен, хедонист и мистик, разкъсван от съмнения, Дьорен и днес продължава да бъде една загадка в  изобразителното изкуство.

Изложбата е в резултат на проекта за представяне на тракийските съкровища в световноизвестния музей „Лувър“ между българската и френската страна, в който впечатляващото място заема Исторически музей „Искра“ с уникалните артефакти, открити в Казанлъшката долина.

Маргарита Енева

Add comment

83 − 79 =