Cherga BG

Отбелязване Деня на шегата в среща-разговор със сатирика Михаил Вешим

Mihail_VeshimСатирикът Михаил Вешим отбелязва Деня на шегата с усмивка и разговор на тема възпитание на чувството за хумор.

Известният писател и сатирик кани всеки, който смята, че има чувство за хумор, на първоаприлска среща-разговор на тема „Химия на шегата“. Срещата ще се проведе на  29 март от 18:30 часа в книжарницаСиела-Ректората“ в подлеза на Софийския университет.

Михаил Вешим е главен редактор на емблематичния в-к „Стършел“, както и  автор на редица книги, сред които „Нашингтон“, „Повелителят на осите“, „Руският съсед“, „Когато бях морски капитан“, „Заведи ме вкъщи“, „Текила на разсъмване“, „Когато бях армейски генерал“ и др. Романът му „Английският съсед“ е преведен на английски език и е една от двете български книги номинирани за литературната награда на Европейския парламент.

По повод неофициалния празник Ден на шегата, който редица страни по света отбелязват на 1 април всяка година, Михаил Вешим ще разкаже що е то „Химията на шегата“. Сред въпросите, които писателят ще дискутира са възпитанието на чувството за хумор, защо понякога докато се шегуваме добрият вкус и усещането за мярка ни бягат, как се променя чувството за хумор и др.

В предговора на една от последните си книги – „Обърни се със смях назад“, Михаил Вешим признава: „Като бебе не бях от сърдитите млади хора, по-късно, като юноша бледен – също. В живота бях от ухилените млади хора, понякога и без причина. Учителката в прогимназията ме гонеше вън от класната стая с думите: „Какво се хилиш! Хайде, иди в коридора да се насмееш и после се върни!“. Стоя известно време в коридора, връщам се, уж сериозен, и веднага пак почвам да се кикотя. В младостта ми времената се случиха изключително сериозни – времена на пионери („Рапорт даден, рапорт приет!“) и комсомолци, на речи и конгреси, но аз никога не съм ги взимал насериозно. Както времената, така и самия себе си.“

 

Antoaneta Peeva

Add comment

32 + = 34