За старта на новата кампания на Passport Scotch в България гостува един особено талантлив британец – Дани Ундхамър, носител на титлата Барман на годината във Великобритания. Той притежава ненадминати способности в създаването на коктейли, за което е получил признание от най-вещите ценители на добрия вкус в света. Сред многобройните му награди са бронзов медал от Международния конкурс за коктейли в Бордо през 2005 – за коктейла си “Passport 2X”, високо признание на Конкурса за коктейли, организиран от Whisky Magazine през 2005 за коктейла “Passport Peach” и сребърен медал на международното предизвикателство за напитки и коктейли за своя шедьовър Caracas Special – изящна дълга напитка направена с „нещо много специално”. Съвременна интерпретация по класическа тема, Passport е модерният скоч с финал, който дава усещането за собствен стил. Дани Ундхамър демонстрира уменията си в приготвянето на перфектния коктейл за хората, които се асоциират с модерния начин на живот.
Кой е Дани Ундхамър?
Роден съм в Швеция, израснах там и се преместих в Лондон преди 12 години, където започнах да работя в барове, да се асоциирам с някои брандове, да разработвам идеи, концепции. Работих за Seagrams в продължение на две години и когато компанията се преструктурира, започнах работа за “Перно Рикар” като посланик на марката Chivas Regal в продължение на две години, като за това време пропътувах много. Започнах да работя с Passport и създадохме училище за бармани съвместно с тази марка. Така че сега работя и за тази марка, която е много специална.
Какви са впечатленията ви от България?
Аз съм тук за втори път. За първи път посетих страната ви преди няколко години и всъщност един от първите коктейли с уиски Passport бе създаден тук, в София. Нарекохме го “София” и го направих след много проучвания и разговори с местни бармани и след като си „поиграх“ с различни вкусове. Открих, че тук има голямо разнообразие от ликьори, сиропи, Редбул – и се замислих защо пък само белите алкохоли да могат да се комбинират с Редбул, може да опитаме и с кафяв алкохол и да направим нещо по-модерно, нещо, което би се харесало на младото поколение. И така се роди напитката от Passport scotch, Редбул, лед и лимонов ликьор – по този начин освободих плодовия вкус на уискито и добавих малко фреш от лимон, който разчупи киселия вкус и се получи Passport Sofia! А иначе страната ви е красива, а хората – гостоприемни и знаят как да се забавляват.
Пътували сте много по света. Можете ли да кажете какви напитки обичат да консумират хората от различните страни?
Аз много обичам работата си. Тя ме провокира да създавам нови концепции, нови напитки, нови коктейли и да осъществявам нови идеи с голяма динамика. Обичам я и защото много пътувам, най-вече в централна Европа, Латинска Америка и Индия. Доставя ми радост да вдъхновявам хората, да ги уча как да смесват съставките на даден коктейл и да се наслаждават на това, което правят. Харесва ми, че и аз самият се вдъхновявам от хората, откривам нови, местни вкусове, свързани с региона, в който се намирам. Старая се да опознавам добре различните държави и да създавам такива коктейли с уиски, че хората от конкретното място да се отъждествяват с тях. От всеки един детайл във всяка една държава може да се роди новата съставка за нова напитка.
Познавате ли български вина и какво мислите за тях?
Опитвал съм няколко български вина и българска ракия. Впечатлен съм от богатството на вкусовете и ароматите. Но не се чувствам опитен познавач на българските традиционни алкохоли. Следващия път ще се постарая да науча повече за тях…
Предстоят Коледни и Новогодишни празници. Можете ли да споделите оригинална рецепта за коктейл, с който да изненадаме нашите приятели и гости?
След престоя ми тук разбрах какво харесват младите хора в България, какви са предпочитаните от тях сокове и плодове. Разбира се, измислих няколко нови коктейла, всеки със собствен стил. В един от коктейлите смесих лют червен пипер, сок от праскова, банан и уиски Passport scotch – той носи името „Привличане“ и колкото и да ви звучи екзотично, е особено приятен и провокира парти-настроение. Със сигурност ще бъде хубава изненада за вашите приятели!
Add comment