Cherga BG

“От всеки един детайл във всяка страна може да се роди нова съставка за коктейл” – Дани Ундхамър

IMG_0535За старта на новата кампания на Passport Scotch в България гостува един особено талантлив британец – Дани Ундхамър, носител на титлата Барман на годината във Великобритания. Той притежава ненадминати способности в създаването на коктейли, за което е получил признание от най-вещите ценители на добрия вкус в света. Сред многобройните му награди са бронзов медал от Международния конкурс за коктейли в Бордо през 2005 – за коктейла си “Passport 2X”, високо признание на Конкурса за коктейли, организиран от Whisky Magazine през 2005 за коктейла “Passport Peach” и сребърен медал на международното предизвикателство за напитки и коктейли за своя шедьовър Caracas Special – изящна дълга напитка направена с „нещо много специално”. Съвременна интерпретация по класическа тема, Passport е модерният скоч с финал, който дава усещането за собствен стил. Дани Ундхамър демонстрира уменията си в приготвянето на перфектния коктейл за хората, които се асоциират с модерния начин на живот.

Кой е Дани Ундхамър?

Роден съм в Швеция, израснах там и се преместих в Лондон преди 12 години, където започнах да работя в барове, да се асоциирам с някои брандове, да разработвам идеи, концепции. Работих за Seagrams в продължение на две години и когато компанията се преструктурира, започнах работа за “Перно Рикар” като посланик на марката Chivas Regal в продължение на две години, като за това време пропътувах много. Започнах да работя с Passport и създадохме училище за бармани съвместно с тази марка. Така че сега работя и за тази марка, която е много специална.

Какви са впечатленията ви от България?

Аз съм тук за втори път. За първи път посетих страната ви преди няколко години и всъщност един от първите коктейли с уиски Passport бе създаден тук, в София. Нарекохме го “София” и го направих след много проучвания и разговори с местни бармани и след като си „поиграх“ с различни вкусове. Открих, че тук има голямо разнообразие от ликьори, сиропи, Редбул – и се замислих защо пък само белите алкохоли да могат да се комбинират с Редбул, може да опитаме и с кафяв алкохол и да направим нещо по-модерно, нещо, което би се харесало на младото поколение. И така се роди напитката от Passport scotch, Редбул, лед и лимонов ликьор – по този начин освободих плодовия вкус на уискито и добавих малко фреш от лимон, който разчупи киселия вкус и се получи Passport Sofia! А иначе страната ви е красива, а хората – гостоприемни и знаят как да се забавляват.

Пътували сте много по света. Можете ли да кажете какви напитки обичат да консумират хората от различните страни? IMG_6639

Аз много обичам работата си. Тя ме провокира да създавам нови концепции, нови напитки, нови коктейли и да осъществявам нови идеи с голяма динамика. Обичам я и защото много пътувам, най-вече в централна Европа, Латинска Америка и Индия. Доставя ми радост да вдъхновявам хората, да ги уча как да смесват съставките на даден коктейл и да се наслаждават на това, което правят. Харесва ми, че и аз самият се вдъхновявам от хората, откривам нови, местни вкусове, свързани с региона, в който се намирам. Старая се да опознавам добре различните държави и да създавам такива коктейли с уиски, че хората от конкретното място да се отъждествяват с тях. От всеки един детайл във всяка една държава може да се роди новата съставка за нова напитка.

Познавате ли български вина и какво мислите за тях?

Опитвал съм няколко български вина и българска ракия. Впечатлен съм от богатството на вкусовете и ароматите. Но не се чувствам опитен познавач на българските традиционни алкохоли. Следващия път ще се постарая да науча повече за тях…

Предстоят Коледни и Новогодишни празници. Можете ли да споделите оригинална рецепта за коктейл, с който да изненадаме нашите приятели и гости?

След престоя ми тук разбрах какво харесват младите хора в България, какви са предпочитаните от тях сокове и плодове. Разбира се, измислих няколко нови коктейла, всеки със собствен стил. В един от коктейлите смесих лют червен пипер, сок от праскова, банан и уиски Passport scotch – той носи името „Привличане“ и колкото и да ви звучи екзотично, е особено приятен и провокира парти-настроение. Със сигурност ще бъде хубава изненада за вашите приятели!

Add comment

+ 3 = 12