Cherga BG

Оряхово

izgled kam gradaНе знаете нищо за град Оряхово?

А имате ли желание да научите повече за неговата история, бит, традиции и култура? Тогава може да посетите крайдунавския град, кацнал на най-високото и стръмно място по поречието на река Дунав.
Ако тръгнете от София, карате по магистрала “Хемус” и на север след Ботевград отбийте към Враца. След около 80 километра ще се озовете в града на композитора и диригента Дико Илиев, на актьора Андрей Чапразов, на създателя на текстилните гоблени проф. Марин Върбанов, на архитектите Васильов, Цолов, изградили не една сграда в центъра на София, на оперната певица Мария Бохачек и Дочка Гаманска… и още плеяда известни творци на културата, родени край великата река.
Стъпите ли тук – на брега на Дунав, ще видите как бавно и величествено реката тече, а само на километри от другата страна пред вас ще се открие широкото и равно поле на нашата съседка Румъния.
В община Оряхово има какво да видите. Останките от римската крепост “Камъка” гордо се възвисяват на един от хълмовете в покрайнините на град Оряхово. Наблюдавани оттам изгревите и залезите над реката са уникални със своята красота.
Великата река Дунав е вдъхновила не един поет и композитор. Защото именно тук – в Оряхово, народният творец и композитор Дико Илиев е написал “Дунавско хоро”, с което се славим по цял свят. Горди сме и от факта, че само ние – българите, имаме дунавските хора, така както само австрийците имат Щраусовите валсове, посветени на голямата река.
В Оряхово може да посетите паметниците на културата от национално значение – църквата “Св. Георги Победоносец” и римската крепост “Камъка”. Историческият музей съхранява бита на предците ни, живели тук от хилядолетия. Етнографската къща пази бита на старите оряховчани, пренесли културата на европейските държави, и то отново чрез велихуд галерия марин върбановката река Дунав. В Оряхово има две художествени галерии –“Проф. Марин Върбанов” и частната “Савчеви”. Тук ежегодно се провеждат пленери, посветени на художника Марин Върбанов. Те събират художници от близки и далечни страни – за нови творчески постижения ги вдъхновяват отново природата и великата река.
От десетилетия в читалище “Надежда 1871” съществуват духов оркестър и танцов състав “Изворче”, които съхраняват и популяризират в страната и чужбина творчеството на Дико Илиев.
На високия бряг на Дунав зрее най-хубавото грозде – “Булгар”, което всеки познавач обича и похапва с удоволствие.
На пристанището в града през различните сезони спират круизни кораби с туристи от държавите, разположени по поречието на реката.
През август – тази година, а през септември 2010 г., може да се насладите на изкуството на музиканти и танцьори на Международния фестивал “Алено мушкато”, по творчеството на Дико Илиев, организиран от община Оряхово и сдружението “Алено мушкато”. Фестивалът е продължение на Празниците на духовите музики и е посветен на творчеството на чародея на българските хора – Дико Илиев. Той е живял повече от 40 години в Оряхово и това е най-плодотворният му творчески период – написал е над 42 хора, 17 марша, 5 народни китки, десетки валсове, танга, румби и др. Фестивалът в този си вид съществува от една година и има амбицията да се превърне в най-значимото съкрайдунавски път към оряховобитие в културния календар на Северозападна България.
Съседно на Оряхово е едно от най-големите села в България – Селановци. Пословично е трудолюбието на неговите жители, а празниците “Кукурузени усмивки”, които се провеждат през месец октомври, ще ви развеселят и ще ви накарат да се посмеете от сърце.
В рибарското селище в село Долни Вадин може да поспрете, да си отдъхнете и да ви нагостят с традиционната рибена саламура и други характерни За този край гозби.
Е, нека не издаваме всичко, което може да се види, чуе и опита в нашата крайдунавска община Оряхово. Заповядайте при нас! Очакваме ви!

Add comment

70 + = 78