Cherga BG

Орасио Кирога, „Нощ в райската градина“

Очаквайте на 4 ноември „Нощ в райската градина“ – една от най-известните книги на Орасио Кирога, номиниран за първосъздател на канона на късата проза в Латинска Америка!

Сборникът с разкази „Нощ в райската градина“ (превод: Николай Тодоров, цена: 16 лв., стр. 384) датира от зрелия период на писателя и съдържа необичайни истории, заети от самия живот. Истории, в които хора, животни и обкръжение съжителстват в хармония или стълкновение, ала обречени да бъдат заедно. Напоени с трагизъм, разказите на Кирога са плод на екстравагантна фантазия и кристализирала мъдрост и носят отпечатъка на лични терзания и неимоверно фина чувствителност.

   Орасио Кирога (1878-1937) е уругвайски прозаик, поет и драматург, признат за класик на латиноамериканската литература, родоначалник на магическия реализъм и безспорен майстор на късия разказ. Работил е като преподавател по испански език и литература в Буенос Айрес и консул на Уругвай в аржентинската провинция Мисионес. Творчеството му е колкото разнолико, толкова и самобитно – Кирога е привлечен от силата на мистичното, от крехкото равновесие между човека и природата и загадъчните обрати в човешката съдба, от меланхоличната красота и уязвимостта на човешкото съществуване.

Книгата

Nosht-v-raiskata-gradinaИсториите, които Кирога разказва, са особено самобитни и най-често почерпани от самия живот. В тях хора, животни и природа съжителстват в хармония или стълкновение, ала неизменно обречени да съществуват заедно. Изкушен е от загадъчните и необясними обрати на съдбата, които поставят всяко живо същество на изпитание, изправят го на ръба на емоционалното и моралното падение или безжалостно го погубват. Привлечен е от мистичното, от инстинктите и от потайните, неразгадани кътчета на съзнанието и душата. В творбите му проблясват, подобно искри, кратки мигове на щастие и лиризъм. Гласът на Кирога звучи необикновено съвременно, защото необичайните му разкази докосват съкровени струни и отправят мъдри послания, които са извън категориите време и пространство.

Авторът

През 1911 г. роденият в Уругвай прозаик, поет и драматург Орасио Кирога (1878-1937) става аржентински гражданин. По-голямата част от живота си прекарва в усамотена ферма в североизточната аржентинска провинция Мисионес, близо до границата с Парагвай. Заобикалящата го природа непрестанно буди възторг у него, макар и да е по-скоро безмилостна, отколкото благодатна. Трагизмът на интимния му живот, ранната смърт или преждевременната раздяла с близки и любими хора оставят своя отпечатък върху характера, чувствителността и психиката му. Суров и своенравен, той непоколебимо понася ударите на съдбата и сам й отправя предизвикателства. Застигнат от неизлечима болест, завършва земния си път със самоубийство. В творчеството си е не по-малко дързък. Пише разкази, притчи и приказки въпреки непопулярността на тези жанрове в страната. И се превръща в един от първосъздателите на канона на късата проза в Латинска Америка, всепризнат майстор на магическия реализъм. Блестящият разказвач Х. Кортасар съветва: „Трябва да се чете Кирога”, докато Х. Л. Борхес предпочита да се учи от грешките му. Орасио Кирога се възхищава от Е. А. По, Р. Киплинг, Г. дьо Мопасан, А. П. Чехов. И с произведенията си се нарежда сред безспорните майстори на краткия разказ.

Add comment

43 − 39 =