Cherga BG

Огромният трибагреник от събора „Рожен-2016“ ще се превърне в хиляди знамена

Внушителният български трикольор – символ на обединение и родолюбие, който красеше роженските поляни специално за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“, ще бъде превърнат в хиляди по-малки знамена. От огромния трибагреник  с обща площ 7 800 кв. м., ще бъдат изработени над 13 000 знамена. Те ще се раздават за Деня на независимостта на 22 септември.

Магията на Рожен докосна хиляди родолюбиви българи! Посетителите на събора за трите дни от 15 до 17 юли са над 250 000 души. Въпреки многобройните гости на събитието, проблеми с трафика и достъпа до Рожен, нямаше. Гостите на събора масово използваха обществен транспорт и обходните маршрути, препоръчани от организаторите. Близо 9000 автомобила са преминавали на ден през паркингите на събора.

Над 4 600 участници във Фолклорен конкурс „Рожен-2016“ се изявяваха на четирите сцени в трите дни на събора. Надпяваха се 168 певчески групи и 29 ансамбъла, танцовите състави бяха 63, индивидуалните изпълнители – 140, а оркестрите – 7. На роженските поляни, се представиха групи от 207 народни читалища, участваха формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. Най-малкият участник на сцена беше Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, която е индивидуален изпълнител на народни песни. А най-възрастният участник на „Рожен-2016 беше 85-годишният  Стою Чонгаров от оркестър „100 кабагайди”.

В алеята на занаятите участваха над 80 самобитни производители на керамика, кукерски маски, кожени изделия, чанове, рисувани кратуни, икони, ножове, билкови продукти, бижута, битови ризи, изделия от дърво, оръжия (саби, мечове), килими, народни инструменти, народни носии, пчелни продукти, изделия от вълна и агнешки кожи, свещи и др.

Хиляди хора се хващаха на Голямото роженско хоро по обяд всеки ден, а  индивидуалното надиграване на танцови групи от Национален фолклорен конкурс „Рожен“ беше сред най-атрактивните събития на събора. Многолюдна  публика събраха демонстрациите на Васил Говедарски, който на място с моторна резачка изработваше дървени фигури, както и кулинарните зони и конните атракции. Допълнителен колорит на събитието придадоха посетителите, облечени в народни носии, сред които имаше цели семейства и много деца.

Гости на „Рожен-2016“ бяха пътуващото читалище „Бащино огнище” и Сдружение „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ – Луковит, което представи възстановката „Поглед към миналото – бит и култура“ и живата картина „Легендата за Вълкашин воевода“.

Кулминацията на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ беше Родопската вечер на 16 юли, когато на сцената излязоха Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др. Съборът продължи и в неделя – 17 юли, а на финалът му в 17:00 часа бяха обявени лауреатите в Национален фолклорен конкурс „Рожен“.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

„Рожен-2016“

„Рожен-2016“

„Рожен-2016“

„Рожен-2016“

„Рожен-2016“

Rozhen 2016 (6)

„Рожен-2016“

 

Още за Съроб на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

Фото:  B&D Bitolski

Add comment

− 2 = 2