Cherga BG

Обзавеждането на ваканционните жилища

interior_vakancionni_jilishta - kamina

От няколко години насам много чужденци и българи могат да се похвалят със свой втори дом. Така нареченото “ваканционно” жилище беше възприето освен като място за семейната почивка, и като инвестиция, от която може да се спечели. Предвид специфичните особености на мястото – море или планина, тези жилища създадоха една нова тенденция в обзавеждането, а именно – интериор на ваканционните жилища.

При обзавеждането на един ваканционен апартамент трябва да бъдат взети предвид няколко основни момента – предназначение, експлоатация (сезонно или целогодишно ползване), както и разположението му (зимен, летен курорт или къща за селски туризъм). Активният сезон на ползване е от определящо значение при обзавеждането, тъй като от това зависи цялостната насока на оформление и атмосферата на интериорните решения. Така например при летните жилища обзавеждането предполага да е “по-леко”, с изчистени форми и задължително в светли цветове. Интериорният текстил трябва да е ефирен, а присъствието на повече метал и стъкло придава необходимата “прохлада” на атмосферата. При тези жилища за предпочитане е липсата на много мебели, тъй като това създава усещане за простор. Идеално решение са мебелите от ракита. Плетени столове, канапета, маси и всякакви други неща, изработени от подобни материали и по идентичен способ, са изключително издръжливи на атмосферните условия.
Тенденцията при зимните жилища е точно обратната – тежките завеси, шалчетата, масивните мебели, по-тъмните и топли цветове създават чувство за уют и защитеност от студените бури. Особено подходящи за високопланинските къщи са кожите. Дебели килими, различни видове китеници и козяци, много възглавници и пухкави завивки са само част от интериора, от който струи топлина и уют. Декорацията на този вид жилища може да е много разнообразна. Подходящи са големи картини, както и всякакви трофеи. Големи скринове и шкафове, рафтове за вино, както и много полици ще създадат неповторимо чувство на комфорт през зимните месеци.
Когато избираме цветовете, в които ще е жилището ни, първо трябва да се съобразим с това дали ще го даваме под наем, или не. При първия случай е за предпочитане да се потърсят елегантни и същевременно лесни за възприемане цветови решения, като те трябва да са предимно в пастелни тонове. Тази цветове са предназначени за широка аудитория, тъй като не се натрапват и не дразнят окото. Агресивните композиции и акценти, като бордо, тревнозелено, повече метал и стъкло в корпусната мебел, са по-подходящи за апартаменти, предназначени за индивидуално ползване.
Ако жилището ни ще се обитава и от наематели, трябва да съобразим и мебелировката му. Добре е мебелите да са многофункционални и с изчистени форми, да отговарят на всички изисквания за комфорт и естетика, да са практични и подходящи за дълга експлоатация. Същевременно поддръжката им трябва да е лесна. Хубаво е кухните да са максимално практични и да не заемат много пространство, тъй като при ваканционните имоти тази част на жилището не е сред важните зони, както при останалите. Тя не бива да доминира, а да се слива с цялостната атмосфера на дома.

Add comment

73 − = 63