Cherga BG

Ново ателие за изписване на великденски яйца организират от Националния етнографски музей

velikdenski-qaicaСлед отличното представяне на Стройко 2017 и поради големия интерес, на 9 април – Цветница от 10 до 17 часа в Националния етнографски музей ще се проведе още едно ателие за изписване на великденски яйца за деца и възрастни. От музея канят  малки и големи любители на красивите великденски яйца да се присъединят на празника и да усвоят техниката за изписване на яйца с восъчна писалка. Любезната доц. д-р Светла Ракшиева от ИЕФЕМ ще покаже на всеки желаещ как да си сътвори оригинални яйце с християнската и българска символика за най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. По време на ателието доц. Светла Ракшиева ще разкаже за обичаите и традициите на празниците Великден и Празната неделя (Томина неделя).

Събитието е част от кампанията на ИЕФЕМ – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ за създаване на модерен образователен център в Националния етнографски музей. Всеки може да подкрепи кампанията като изпрати SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY”. Приходите от билетите за ателието – на цената на редовен билет за музея, също ще влязат в бюджета за образователния център.

Благодарение на сумата от 20 000 лева от бюджета на БАН, даренията от ЗАЕД „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, магазини „Балканско“ и други дарители, кампанията на ИЕФЕМ – БАН вече е събрала достатъчно средства, за да започне ремонта на три помещения за образователния център. Архитектите от Сдружение Мещра са се ангажирали да изготвят архитектурния проект на центъра като лично дарение. ИЕФЕМ разчита и на посетителите да дарят според възможностите си, за да се събере нужната сума от още 20 000 лв за нужното оборудване за образователния център – грънчарско колело и пещ за изпичане, фурна за обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, интерактивни табла и други необходими уреди и обзавеждане.

Antoaneta Peeva

Add comment

8 + 2 =