Cherga BG

Нове – сърцето на легиона край Свищов

„Принципията” или щабът на легиона е най-мащабната сграда, открита в Нове

На брега на река Дунав, близо до Свищов, се намират останките от римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове, обявен за археологически резерват. Нове е бил един от най-важните военни центрове в римската провинция Мизия и в провинция Долна Мизия. Днес тук се провеждат възстановки на римския военен бит, както и фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори.

През 45 г. сл. Хр., във връзка с бунтовете на местното тракийско население, пристига Осми Августов легион, който основава лагера по заповед на император Клавдий. Нове е представител на средните по-големина римски легионни лагери, има правоъгълна форма с площ 17,7 ха. Първоначално укрепителната му система и част от вътрешните сгради са направени от дърво. Впоследствие, по времето на Първи Италийски легион, във връзка с Дакийските войни на император Траян и поради варварските нашествия през II в., лагерът е изграден от камък. Построена е и крепостната стена, в резултат от което площта му нараства до около 26 ха. Целта на разширението е да приюти местното население при многобройните нападения на готските племена, с които се характеризира III в.

През втората половина на IV – първата половина на V в. Нове загубва военното си предназначение и се превръща в цивилно селище. Оттогава той се утвърждава и като един от основните епископски центрове, на създадената в края на III в. провинция Втора Мизия (Североизточна България). Свидетелство за това са откритият епископски комплекс, включващ епископска резиденция, голяма и малка базилика и приют за бедни и поклонници. Проучени са още две раннохристиянски базилики в града и една извън него. Нове съществува до края на VI в., когато се смята, че е разрушен при нашествията на авари и славяни.

Археологическите проучвания на това място започват през 1960 г. и продължават до днес от съвместна българо-полска археологическа експедиция. Днес, сред останките от някогашните укрепления и сгради, на информационни табели може да се види компютърна възстановка на военния лагер и постройките около него.

„Принципията” или щабът на легиона е най-мащабната сграда, открита в Нове. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница. На информационна табела се вижда как е изглеждала сградата, в която са се лекували до 300 легионери. В двора на болницата е имало и малко светилище, посветено на боговете на здравето Асклепий и Хигия.

Със завършването на проекта „Нове – Сърцето на Легиона“, Свищов, през 2014 г. са консервирани, частично реставрирани и превърнати в туристически обекти щабът на легиона – най-важният елемент от устройството на военния лагер, и неговият епископски комплекс – най-значимата част от устройството на ранновизантийския град. Възcтaнoвeнитe apхeoлoгичecки пaмeтници пpeвръщат Свищoв в пpивлeкaтeлнa дecтинaция зa тypиcтитe oт цял cвят. Проектът на стойност на 5.8 млн. лв., е финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”. Община Свищов осигурява 299 хил. лв. от стойността. В Нове е създадена сцена на открито за провеждане на възстановки на римския военен бит. Тук се провеждат и основните прояви на фестивала на античното наследство „Орел на Дунав“.

Таня Кръстанова

Add comment

+ 35 = 39