Cherga BG

Нощ на учените в София

Европейска нощ на учените в София

Разнообразна програма и цели 13 локации ще обедини тазгодишното издание на Еврепейската нощ на учените. Интересът и тази година се очаква да бъде голям, а събитието  –  изпълнено с всевъзможни технологични и научни работилници, беседи, демоснтрации и забавления.

29 септември (петък) 2017

Кога:   17:00-24:00 часа

Къде:  Централна локация – Античен комплекс „Сердика“

Допълнителни обекти в инициативата:

 1. БГ Наука и MoveBG
 2. Gramophone club
 3. Национален политехнически музей
 4. София Тех Парк
 5. Астрономическа обсерватория на Софийски университет
 6. Агробиоинститут
 7. Национален природонаучен музей
 8. Медицински Университет София
 9. Музейко
 10. Читалище.то
 11. Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“
 12. Химикотехнологичен и металургичен университет
 13. Спортен комплекс „Академик“

Вход свободен!

 

Централна локация – Античен комплекс „Сердика“

 18:00-22:00 Наука в града FRESH: Щандове с експерименти и демонстрации

 • Програмистите от SoftUni Kids ще ни покажат няколко реални приложения на науката в ежедневния ни живот. Как да разгадаем двоичния код чрез Micro:bit, как да си направим охранителна система и система за поливане на цветята – всичко това (а може би и повече:) ще разберем на щанда на SoftUni Kids.
 • ДНК – Детски Научен Клас кани малки и големи на впечатляващо интерактивно научно шоу и забавен лабораторен щанд по време на Нощта на учените.
 • Кодове, пътни знаци, етикети със Център за забавна математика
 • Химични демонстрации и много забавление с Корпус за бързо гърмене

Хляб и зрелища – ще присъствате на гладиаторска битка на живот и смърт между микроскопични “титани” – дрожди, бактерии и други. Запознайте се с Ивайла Сопотенска, инженер-технолог, специалист по виното, високоалкохолните напитки и хлебните изделия, докторант по хранителни технологии в Университета по хранителни технологии Пловдив.

 • Бъдещите учени, седмокласници от 73 СОУ ще представят на тема Интерпретации на теоремата на Питагор. Те ще покажат как в реално време да си направимт сами картинка и всеки ще може да си тръгне от щанда с “неговия Питагор”! Обещаваме ви, че Питагор ще хареса на всички, дори и на тези, които не обичат математиката.
 • Запознайте се с учените от секция Аерокосмическа информация към Института за космически изследвания и технологии при БАН. Те ще ни разкажат защо е нужно да наблюдаваме земята от Космоса и какви дистанционните изследвания се правят в моменти на катастрофални екологични природни бедствия из цял свят.
 • Образователният екип на Музейко ще предложи на малките учени и изследователи да „изцапат ръцете си“ с някои от най-интересните експерименти на единствения у нас детски научен център.
 • Посетителите на щанда на Инстититута по математика и информатика на БАН ще имат възможност да извършват изследвания, свързани с пентамино и дробни числа, числови таблици и равнолицевост. Ще се използват ресурси от Виртуалния училищен кабинет по математика http://cabinet.bg/ разработван от Института по математика и информатика на БАН.
 • Европейски кът – вижте информация за различни проекти, финансирани от Европейската комисия., в това число и стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“. Запознайте се с  EURAXESS – уникална паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия с цел предоставяне на информация и подкрепящи услуги за кариерното развитие и мобилността на учените, и насърчаваща научното сътрудничество между Европа и света. Заповядайте на щанда за да научите повече  и за предстоящите събития под мотото „Кариера за нова ERA“. Вижте какви семинари можете да посетите, както и да се срещнете с водещи работодатели и агенции за човешки ресурси.

 

 Пълната програма на активностите, по всики 13 обекта, можете да видите на сайта на организаторите.

 

Биляна Котева

Add comment

47 − = 44