Cherga BG

НГЧИ представя 70 непоказвани пейзажа

Творби от различни автори, векове и континенти са включени в изложбата, която ще продължи до 10 ноември


Седемдесет непоказвани досега пейзажа от няколко века и континента събра в изложба Националната галерия за чуждестранно изкуство. Експозицията „Пейзажът”, подредена в залата за гостуващи изложби, се откри в навечерието на 25-годишнината на галерията. Тя дава възможност да надникнем в нейната „подводна“ част, т.е. във фондовете, познати досега само на специалистите.

Картините в изложбата “Пейзажът” отразяват стъпки в развитието на човешките култура и цивилизация – от идеализираното пространство на библейските и митологичните сцени през детайлно възпроизвеждане на натурата като част от изследването на света до поетичните или критични коментари за състоянието на околната среда.

Различен е пътят на творбите до сбирките на НГЧИ. Някои от картините са били част от дворцовата колекция на цар Фердинанд и приети от Националната художествена галерия, други са откупени от първите международни изложби в София в началото на ХХ век, трети са попаднали в колекцията, след като са били наградени в конкурсите на Международното триенале на реалистичната живопис в София през втората половина на миналия век, четвърти са подарени от творците, гостували в България. Сред авторите са Чезаре Бертолоти (1854 – 1932) – Италия, Пиер Алари – Франция, Людвиг Дил (1848 – 1940) – Германия, имена от Япония и Турция, Египет, Русия, Унгария, Испания.

Картините отразяват различния поглед към природата. Първоначално, през XVI век, тя представлява израз на човешката душевност. В по-късни години пейзажът става самостоятелен жанр в изкуството, преминавайки през почти всички стилове – от картините тип „пощенска картичка” през импресионизма, експресионизма до деконструктивистките течения на XX век. В наши дни темата как художникът възприема природния свят е и своеобразно намигане към актуалните проблеми на екологията.

Всяка национална цялостност е космо-психо-логос, т.е. единство на природата, националния характер и логиката на мисленето,” отбелязва писателят и културолог Георги Гачев, отделил голямо внимание на природата в литературата.

Пейзажът има хилядолетна история и се явява един от основните жанрове на световното изкуство. Пейзажните композиции включват и елементите на „вечното“ – планини, реки, морета, и признаците на мимолетното – цветя, дървета, състояния на небето. Пейзажното изкуство не само представя различни страни и континенти, но изразява и философията, знанията, стремежите на хората и времето, през което е създадено, разказват организаторите.

Тематично, изложбата „Пейзажът” е и знак на присъединяването на НГЧИ към стремежа за разрешаване на екологичните проблеми на съвременния свят.

Национална галерия за чуждестранно изкуство

пл. „Св. Александър Невски”, ул. „19 февруари” № 1

тел.: 988 49 22, 980 72 62; ел.поща: ngfa@abv.bg

www.foreignartmuseum.bg

работно време:

понеделник – неделя от 11.00 до 18.00 часа

почивен ден – вторник

Add comment

56 + = 65