Cherga BG

„Неща, които падат от небето” в България

neshtakpadatotn3На 30 март 2017 г. посрещаме в София новата звезда на финландската литература – очарователната Селя Ахава!

Родена през 1974 г., Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радио пиеси, филми и телевизионни предавания. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, е свидетелство за непокорната енергия на нейния талант.

С „Неща, които падат от небето” тя печели не само най-високата европейска награда, но и все по-широка популярност сред европейските читатели. Романът е номиниран за престижното отличие „Финландия“ и е удостоен с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Това е разказ за хората, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си. Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те се опитват да си обяснят миналото, да намерят смисъл в случайността, за да продължат напред.

Selja-Ahava-„Начинът, по който обикновеното и абсурдното съжителстват, винаги ме е вълнувал”, споделя авторката. „Необичайното комбиниране на предмети в пространството насърчава появата на нови значения. Вероятно опитът ми в драматургията е причина пространството между думите и събитията да ме интересува толкова много”.

Селя Ахава ще представи книгата си на 30 март в книжарница Сиела Ректората! Срещата с публиката започва точно в 19:00 ч.

За книгата ще говорят още Мая Бежанска, Лили Гелева, Кремена Димитрова, както и преводачката на книгата – Росица Цветанова.

Antoaneta Peeva

Add comment

17 − = 13