Cherga BG

НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ В МУЗЕЙ НА ВОСЪЧНИ ФИГУРИ

Музей на восъчните фигури ще събере най-видните личности от създаването на българската държавата до днес. Началото бе поставено в Плевен, където за първи път се показват точни копия на националните ни герои от Възраждането Христо Ботев и Васил Левски. Двете восъчни статуи са изработени в Санкт Петербург и са част от изложбата на музея в руския град.

89317@levski_vosyk+200Идеята за направата на восъчни фигури на две от най-ярките личности в българската история се заражда през ноември 2004 г. по време на гостуването на Музея на восъчните фигури от Санкт Петербург в Регионалния исторически музей – Плевен. Николай Тодоров, представител на руския музей за България, споделя намеренията си със своя колега и директор на музея в Плевен д-р Михаил Грънчаров.
“Първоначално не приех с възторг предложението – разказва д-р Грънчаров. Реализацията на подобен проект ми се струваше изключително трудно и отговорно нещо. Опасенията ми идваха най-вече от това, че през годините художествената литература, изобразителното изкуство и киното са идеализирали и хиперболизирали образите на Апостола и поета-революционер.”
В крайна сметка, ентусиазмът и желанието на Николай Тодоров побеждават и екип от специалисти, между които проф. д-р и.н. Дойно Дойнов – председател на Общобългарски комитет “Васил Левски”, и Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация “Христо Ботйов”, започват работа по проекта. Събират се известните автентични снимки, проучват се запазени писмени източници, в които присъстват данни за физическите образи на Ботев и Левски, за характерните особености на лицата, телосложението и ръста. Следва уточняване на вида на облеклото и позата, в която восъчните фигури ще бъдат изложени. За Ботев се приема да бъде седнал пред маса – поза, позната от запазена снимка с Ив. Драсов и Н. Славков. Левски по първоначален проект и по настояване на проф. Дойнов трябва да бъде представен в позата и униформата, които познаваме от снимката на участието му в Първата българска легия. Впоследствие се решава, че като създател на Вътрешната революционна организация е по-подходящо да бъде показан в момент на полагане на клетва.
Систематизираните и обобщени данни заедно с копия от снимки са изпратени в аталието на музея в Санкт Петербург, откъдето през август тази година излизат готовите восъчни фигури. Костюмите за тях са ушити от Професионалната гимназия по облекло в Калофер.
В изложбата на руския музей восъчните фигури на Ботев и Левски са поставени до исторически личности от ранга на Чърчил, Труман, Сталин, Хитлер, Ленин и Кастро. Гостите на изложбата в Плевен могат да видят и восъчни копия на знаменитости като Чарли Чаплин, Мерелин Монро, Робърт де Ниро, Фреди Меркюри и Арнолд Шварценегер. Не липсва и Хари Потър, заедно с плеяда тийнейджърски кумири.
След като обиколят големите градове на страната восъчните фигури на Ботев и Левски ще бъдат дарени на музеите в родните им градове Калофер и Карлово.
Предвижда се в България да се създаде постоянен музей на восъчните фигури, в който да се подредят всички именити сънародници – от основателя на българската държава хан Аспарух, до футболните легенди Гунди и Стоичков и примата на родната естрада Лили Иванова.

Add comment

66 + = 75