Cherga BG

Национален музей “Васил Левски” пази паметта на Апостола

 

Най-новата му придобивка е Детски център с Възрожденска работилница

Въздигнат от руините преди повече от 80 години, днес родният дом на Апостола посреща гости всеки ден. Тук на 18 юли 1837 г. се ражда Васил Иванов Кунчев – Левски, израснал като талантлив организатор на народната борба, като първостроител на най-голямата революционна организация в историята на българското националноосвободително движение.

Необитавана дълго време, запусната, родната къща на Апостола рухва още в годините около Освобождението на България. Възстановена е в първоначалния си вид през 1933 г. благодарение на обществената инициатива, на ентусиазма на карловци, на родственици на Васил Левски, на Карловската дружба и Народния комитет “В.Левски” в София. Отворена за посещение през 1937 г., тя се превръща в един от най-популярните мемориални музеи в България. Къщата е неразделна част от представите на всеки българин за Апостола на свободата. В нея се съхраняват ценни снимки, вещи и документи, свързани с Васил Левски, а също и художествени произведения, пресъздаващи образа на Апостола. Музеят е и  естествен център за научни и творчески изяви.

Родната къща на Апостола на българската свобода се намира в западната част на Карлово, по пътя за Сопот. Скрита зад белия зид, сгушена сред чимширите и лозата, тя сякаш и днес е подредена от грижовната ръка на стопанката си – както някога е застлана с шарени карловски черги,  наредени са медните и глинени съдове, подготвени са стана, чекръка, бояджийницата с гайтаните.

Освен родния дом на Апостола, посетителите на Националния музей “Васил Левски” може да разгледат изложбената зала, Чардаклиевата къща, Мемориалният параклис, Онбашиевата къща.

В изложбената зала са показани материали, посветени на родното място и рода на Васил Левски, неговия живот и ролята му в националноосвободителните борби на българския народ през XIX век, образа на Апостола в произведенията на поколения български художници.

Научна и художествена литература за Апостола и за Карлово, любознателните ще открият на щанда за сувенири в Чардаклиевата къща.

Можете да отдадете почит и пред костите на Апостола, които се съхраняват в Мемориалния параклис “Всех святих болгарских”.

Най-новата придобивка на музея е Детският музеен център, разположен в Онбашиевата къща. В него се стимулира интересът на най-малките посетители към личността на Васил Левски посредством различни любопитни занимания и програми, съобразени с възрастта на децата. Възрожденската детска работилница им дава възможност да участват в познавателния процес за Апостола чрез разнообразни игрови и състезателни модули.

Музеят е отворен за посещения всеки ден от 8 до 13 ч. и от 14 до 17 ч.

Повече за историята и работата на музея, за Васил Левски, за неговото семейство, за запазените му вещи, документи, снимки, кратък летопис на неговия живот, за образа на Апостола в изобразителното изкуство, в художествената литература можете да намерите на адрес: www.vlevskimuseum-bg.org

     

Карлово , ул. „Ген. Карцов”

тел: 0335/93489

E-mail: v_levski_museum@mail.orbitel.bg

 

 

Биляна Котева

Add comment

67 − = 59