Cherga BG

Нашенец в Израел

Existing Post ImageПредставяме ви Иван Жечев  Пенев  –  нашенец в Израел. Човек с интереси в областа на литературата, историята и класическата музика. Трудовата му биография и сърцето му са свързани с България. През годините назад, е работил като конструктор и механик в големите заводи на страната ни. От 2004 година живее в град Кацрин,Голанските възвишения в Израел, заедно със съпругата си Рут, която се определя като българска еврейка от Сефанадите, дошли от Испания. Дъщеря им е избрала Израел, а синът –живот в България.

Какво Ви харесва най-много в България и  има ли предимства страната, в която живеете, спрямо  живота във Вашата родина?
Прекрасната  природа!  Тя есътворена от Бога като къс от рая! Милея за нея, но докато Израел превръща пустинята в рай, България превръща рая в пустиня.

Ако помоля да охарактеризирате българите  с 5 думи, те са?
Ние, българите, сякаш обичаме робството…, казва Иван, въздъхва дълбоко и се замисля. Незнам дали сме обременени генетично или исторически, но негативизмът най-много ни пречи.От друга страна, трудолюбието, устойчивостта ,  силната вяра и надежда за по-добър живот, които винаги сме имали, могат да ни спасят.

Кажете ми една българска поговорка или анекдот?
Когато някой е добре, сит, има пари и власт казва: „Мечката играе според тоягата“. Когато е зле, когато е долу, поговорката става „Гладна мечка хоро не играе“.

С какво от родината си не бихте се разделили никога, където и да сте?
С всичко българско и моето семейство.

Бихте ли споделили 3 неща, които  открихте в новата страна?
Сигурност, спокойствие, толерантност. В Израел навсякъде има войници. Вечер ги пускат по домовете им. Служат и жените, но армията е сред народа и той разчита на нея. Хората предлагат помощта си постоянно, без да ги молиш за това.

Има ли нещо в България, което ако можехте, бихте променили? Каквo е то?
Да, бих я направил държава на законността, равноправието и реда.

Кое Ви се стори най-странно или с каквосвикнахте най-трудно, когато пристигнахте в Израел?
С пристигането, ни чакаше човек, който ни отведе в, совнуш-спецализирана служба,  където ни дадоха по 4 000 шекела, веднага ни направиха паспорти, предложиха ни лека кола и настаняване в хотел, а на другия ден ни предоставиха гражданство.Администрацията работеше за нас, без да я подкупваме или молим.Бях много впечатлен!

Лесно ли научихте чуждия език  и кое ви затрудни най-много в него?
Не, не беше никак лесно, защото пишат отдясно наляво, всичко е само с малки букви и няма учтива форма. После разбрах, че липсата на учтива форма много улеснява контакта и сближаването между всички хора, защото навсякъде и всички си говорят на малки имена, но в началото ми се стори много странна липсата на дистанция…

Как бихте рекламирали България пред вашите сънародници?
Събеседникът ми се оживява:с нашето гостоприемство, с природата, морето и вкусната храна. Тук имат много по-качествена храна,но българската е по-вкусна. Природата, почвата и националната кухня я правят такава.Евреите, изселени от България. наистина се възхищават от страната ни и я харесват, говорят с топлота за нея.

Какво е Вашето лично послание към  нашите читатели?
Да помнят, че всичко в страната, си зависи от самия народ. Да бъдат по-добри и  да си прощават, защото само Любовта и Опрощението водят към щастие!

Автор: Д-р инж. Гинка Стоева

Add comment

− 5 = 4