Cherga BG

Най-красивата пещера в България “Венеца” очаква своите посетители

Пещерата “Венеца” е смятана за  една от най-красивите в страната поради наличието на  цветни сталактити. Намира се  край видинското село Орешец в район на преустановила дейността си кариера.

Открита  е през 1970 г. при взривни работи на кариерата, проучена е и картирана  от пещерен клуб “Бел прилеп” при туристическо дружество “Белоградчишки скали”.

Обявена е за природна забележителност поради изключително красивите си калцидни образования и ледени кристали.

От министерство на туризма,  вече са включили пещерата “Венеца” в културно-историческия маршрут “Богатствата на Северозапада”.

Пещерата “Венеца” е обновена и достъпна за всички,  благодарение  на реализирания европейски проект “Чудните пещери”, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество.

Източник: Фейсбук

В пещерата  е изградено художествено осветление и достъп за посетителите,  изградени са 400 м туристическа пътека, паркинг и нов информационен пункт до входа на природната забележителност.

За разглеждането на пещерата “Венеца” е нужен около 1 час. В нея могат  едновременно да влизат до 15 души, като целият маршрут, включващ посещение на пет пещерни зали, е дълъг 200 м.

От 01 юни,  тя е отворена с работно време от 9 до 18 часа.

Входът за възрастни е 3 лв., за пенсионери – 2 лв. и 1 лв. – за ученици. Цената за беседа от екскурзовод е 5 лв.

Източник: БТА

Маргарита Енева

Add comment

7 + 3 =