Cherga BG

Ето кои са най-предпочитаните морски курорти в България според класация

И петете непрекъснато сменят призовите си места в този списък на любими морски курорти в зависимост от наплива на туристически групи.

На тези места човек може да се потопи в хилядолетната история и да се запознае с паметниците на културата и това се оказва, най-ценното им качество. Балчик, Созопол, Несебр са едни от най-старите градове по Черноморието. Те съчетават уникална девствена природа с модерно изградени курорти.

Дължината на крайбрежието по източната граница на страната, е 354 километра. Води началото си от нос Сиврибурун при границата ни с Румъния и свършва при устието на река Резовска на границата ни с Турция. Условно крайбрежието ни се разделя при нос Емине от величествената Стара планина. Именно тя бележи Северно и Южно Черноморие.

Варна – морската ни столицаТоп 5 морски курорти

Най-големият град в България на североизток и на Черноморието ни въобще. Център на администрацията за Варненска община и област. Тя е изходна точка и център за черноморски курорти по северното ни Черноморие. Градът е разположен във Варненския залив и едноименното му езеро. В района от Евксиноград до Златни пясъци има множество вилни зони. В околността се намира и река Камчия с уникалните по рода си лонгозни гори и Аспаруховия мост, известен на любителите на бънджи скоковете. Като космополитен град възможностите за модерни забавления са много, същевременно запазената старинна архитектура и църкви очароват допълнително.

Прочутата Морска градина и делфинариум, планетариумът “Николай оперник”, църквата “Св. Анастасия” от 18 век, катедралата “Св. Богородица”, Военноморският музей, конгресен и фестивален център, Варненски некропол – отличен като най-старо златно съкровище в света, и не на последно място, голямо яхтено пристанище са някои от забележителностите, които може да посетите.

Древен Созопол – АполонияСозопол - морски курорти

Няколко неголеми полуострова в южната част на Бургаския залив образуват града. Созопол е “Древният и вечен град”. Той е едно от най-старите средища в България. Древна Аполония, както притежава неповторима гледка към морската шир и нестандартен релеф. В него са вплетени модернизъм, старинност, древна култура, сгради от различни стилове и епохи.

В околностите могат да се разгледат: прочутите Змийски остров и остров Св. Иван, където живеят защитени видове птици и исторически паметници на културата.

Връх Бъкърлъка и намиращите се там древни тракийски крепости несъмнено трябва да бъдат посетени. В близост тече и река Ропотамо. Резерватът “Старинен Созопол” е място, където могат да бъдат видени 180 къщи музеи, датирани от 18 и началото на 19 век.

Като един от нашите черноморски курорти, градът е домакин на културния фестивал “Аполония”. Не може да не се посетят от туристите базиликата от 15 век “Св. Богородица”, църквата “Св. Богородица Калеоса”, датираща от приемането на християнството, Археологическия музей, картинна галерия и яхтено пристанище.

Антична Месембрия, днешен Несебър

 

Топ 5 морски курорти

Преди повече от 3200 години възникнал като град, Несебър е един от древните градове в границите на Европа, но и лична българска гордост. Несебърският полуостров е разположен на южното ни Черноморие и е част от административна област Бургас. Несебърският залив води началото си от нос Емине на Стара планина, където и условно е границата между южното и северното ни Черноморие. Модерно изградените му две пристанища са домакин на ветроходни регати.

Старинният чар и крайморската структура на черноморския град са притегателна сила за много туристи. Дълъг около 400 метра провлак свързва новата и старата част на града, там се намира и “Мелницата” – символ на Несебър, и останките от запазените порти и крепостни стени от 4 – 6 век. В старинната част на града има 42 консервирани църкви от миналото, а къщите музеи са датирани от късното Българско възраждане. Гордостта на Несебър са: Археологическия и Етнографския музей и църквите “Пантократор”, “Йоан Кръстител”, “Старата Митрополия”.

Дворецът в Балчик

Балчик е малък и китен град, разположен на сеБалчик - курортиверното ни Черноморие. Стратегическото му разположение е отправна точка към черноморски курорти като Варна, Каварна, Албена и Кранево, та чак до нос Калиакра. Природата тук е девствена и е чудесно място за среща с множество защитени видове птици. Една от най- големитему забележителности е Балчишкият дворец с прилежащата му ботаническа градина от 1924 година, резиденция на кралицата на Румъния.

Нос Калиакра е чудесно място за пикник, а рибарите могат да се насладят на богатия морски улов. Художествената галерия, Историческият музей, храмът “Св. Николай Чудотворец” и дворцовият параклис “Св. Богородица” заслужават да се видят.

Покровителят на морето Свети Влас

Това древно средище датира още от 2 век, създадено от древСв. Власните траки, обитавали земите ни. През 2006 година Св. Влас е обявен официално за черноморски град. Той е част от община Несебър и област Бургас. Сгушен в южните склонове на Стара планина, и в непосредствено близко до морето, това градче ще ви омагьоса с чара и оживлението си. В близост са черноморски курорти като Несебър, Слънчев бряг, Бургас и вилно селище Елените.

Така наречената “Перла на Българското Черноморие” има модерно яхтено пристанище и е сравняван с Монако по своя блясък и лукс. Уникално е съчетанието от модерна съвременна инфраструктура и девствена по рода си природа. Ежегодно се организират Регата по ветроходство “Св. Влас” и едноименно суперрали.

В близост е нос Емине, където могат се намират останки от манастири, крепостни стени и морски фар. Наблизо се разлива и река Камчия с неповторимите си лонгозна гора и природен резерват. Запазени са и останки от манастири, датирани от 14 век, разрушени през 18 век: “Св. Петър”, “Св. Илия”, “Св. Андрей”, Св. Анна”.

Редактор Едно

Add comment

− 6 = 1