Cherga BG

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Father_00_300dpi

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди. Най-новата от тях е Първа награда за анимационен документален филм на Международния фестивал на детския филм в Чикаго – 2013. Фестивалът има 31-годишна история и е първият със състезателен характер за анимационни филми за деца в САЩ. Това е и единственият детски фестивал в света, признат от Американската филмова академия – прожекцията на „Баща” в Чикаго беше премиерата на филма в Северна Америка и първата му награда там.

Режисьор на „Баща” е Иван Богданов. Петима режисьори-аниматори работят по различните лични истории, записани от Диана Иванова. Филмът е продуциран от Мария Станишева, Compote Collective, в копродукция с Bonobostudio, Хърватска и Eyecatch Productions, Германия и е създаден с подкрепата на Фондация „Роберт Бош“ като носител на Наградата за копродукция на фондацията за 2010 г. „Баща” е купен за излъчване от Arte/ZDF, HTV 3 и KlasikTV.

На 55-ия Международен фестивал за документално и анимационно кино в Лайпциг филмът участва в конкурсната програма и печели най-важната награда – „Златен гълъб” (The Golden Dove). Ето какво сподели журито на анимационния конкурс: „Щастливи сме, че можем да връчим тази награда не само на един режисьор, но и на цяла група от творци. „Баща” на Иван Богданов, Мориц Майерхофер, Велико Попович, Аспарух Петров, Росица Ралева и Димитри Ягодин, използва по деликатен начин документалния материал и изключително ефектно преплита различните анимационни стилове в едно цяло, за да предаде разочарованието от предателството от страна на родителя. Това творческо сътрудничество представя свеж подход към създаването на документална анимация и разширява възможностите за развиване на формите.

Следващото фестивално участие на „Баща” е на Международния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран във ъсометражно кино в Глазгоу (февруари) и в Ландсхут, Германия (март).

Франция (31 януари-8 февруари 2014). След това са филмовите фестивали за к

В. Филипова

Add comment

36 + = 45