Cherga BG

Н. Пр. Джан Уансюе, посланик на Китай в България: “България е земен рай и любимо място за туристите”

DSC_3947Ваше Превъзходителство, от ноември 2007 г. Вие сте посланик на Китай в България. С какви успехи може да се похвалите за този сравнително кратък период от престоя Ви тук?

Много години съм бил в България – следвах, работих. Сега, когато съм тук вече като посланик, изпитвам по-голяма отговорност и полагам максимални усилия за задълбоченото развитие на двустранните отношения в различни области.
Между нашите народи съществуват традиционно добри отношения. Посещението на г-н Хуа Дзиенмин, член на Държавния съвет на Китай, през януари т.г. постави добро начало за нови взаимноизгодни контакти. По-късно, все в тази връзка, страната бе посетена още от редица други китайски ръководни дейци.
На специално организиран бизнес форум между провинция Джъдзян и област Варна пет китайски предприятия подписаха договори с български партньори за 28 млн. долара. Успешни са обменът и практическото сътрудничество между двете страни в различните области – икономиката, културата, военното дело, наука и технологии и много други. Надявам се, че чрез моите усилия, както и тези на моите колеги, ще дадем възможност на българския народ да опознае Китай по-детайлно и обективно.

Кои са приоритетите в работата Ви?

Както вече споменах, работата ми е насочена главно в посока стабилното развитие на българо-китайските отношения. Стремим се активно да насърчаваме контактите между двете страни в различни области и на различни нива, да се засилва взаимното политическо доверие между тях, да се придвижват двустранните контакти и практическото сътрудничество. От това нашите два народа само ще спечелят. Имайки предвид огромното географско разстояние, разликитеDSC_4310 между нас в историята, културата, бита и нравите, ще активизираме усилията си да покажем многостранно пред българското общество китайската история, култура, етноси, постижения на икономическото и общественото развитие, както и позицията на Китай по важните международни и регионални въпроси. Наред с това активно ще представяме и България на Китай, за да се разширят опознаването и доверието между нашите страни и народи.

На 8 август в Пекин започват ХХІХ Олимпийски игри. Какво правите в посолството във връзка с това значимо световно събитие?

Китай е древна страна с 5000-годишна история и бляскава и своеобразна цивилизация.
Домакинството на Олимпийските игри е било мечта на поколения китайци. Надяваме се, че чрез провеждането им ще засилим приятелството и сътрудничеството между народите по света. Очакваме те да се отличават със своя специфика, да преминат на високо равнище, за да бъдат доволни както спортистите, така и хората по света. В момента всички стадиони за Олимпийските игри в Пекин вече са изградени (интервюто е взето в края на юли – б.а). Целият китайски народ дава своя принос, за да осигури най-добри условия за провеждане на игрите. Над милион и сто хиляди души са кандидатите за доброволци по време на спортното събитие. 16-ата Генерална асамблея на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК) заяви, че е доволна от направеното от Китай за игрите. Олимпийските комитети на 205 страни и региони са единодушни в подкрепата си на Олимпийските игри в Пекин.
В навечерието на Олимпиадата тук, в България, съдействаме с каквото можем – даваме полезна информация за българските спортисти, журналисти и обикновени граждани, които ще посетят Китай през този период.
Използвам случая да пожелая на вашите спортисти големи успехи на Игрите в Пекин.

DSC_4409В световен мащаб Китай е една от страните с най-бързо развиваща се икономика. Как бихте коментирали и оценили развитието на българо-китайските взаимоотношения през последните години?
България е втората страна в света, признала КНР. През изминалия над половин век приятелството между нас е преодоляло изпитанията на времето и укрепва все повече. През последните години двустранните отношения се развиват все по-динамично и положително. Ръководителите на най-високо ниво запазват и поддържат интензивен диалог. Членството на България в ЕС създава и нова платформа за сътрудничество и контакти между Китай и България. Следващата година ще отбележим 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България. Тогава заедно с българската страна предвиждаме много празнични инициативи.

Няколко думи за търговския стокообмен между двете страни?
Напоследък търговско-икономическото сътрудничество между страните ни се задълбочава непрекъснато. Двустранният стокообмен постоянно нараства и само през миналата година достигна 968 млн. долара.
Китайската страна ще продължи да предприема активни мерки за подобряване на двустранната търговия. Ще поощрява китайските предприятия да инвестират в България и да се увеличава вносът от България. Ще се канят български предприятия за участие в различни изложения и панаири в Китай. Радващото е, че износът на България за Китай през миналата година е увеличен с 90 % в сравнение с 2006 г. и далеч надвиши ръста на вноса от Китай. След встъпването на страната ви в ЕС инвестиционната обстановка в България непрекъснато се подобрява. Тя постепенно става врата за навлизане на азиатските страни на големия европейски пазар и това ще привлича все повече китайски предприятия да инвестират в България. Уверен съм, че съществува огромен потенциал и пространство за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай.

Кое ви впечатлява най-силно в България? Кое е различното между нашите народи?
Природата и народът на България са ми оставили най-силни впечатления. България се прослави като “земен рай” и със своите прекрасни гори, очарователно черноморско крайбрежие, многобройни исторически и културни забележителности е любимо място за гости и туристи. Българският народ е гостоприемен, приятелски настроен, оптимистичен, толерантен, поради което чужденците тук се чувстват като у дома си. Китай и България се намират на различни континенти, между тях има огромно географско разстояние, има различия в историята, културата, религията, бита, но именно поради това светът е толкова богат и разнообразен. И двете страни имат дълга история, бляскава цивилизация, трудолюбиви, смели и добри хора, които споделят едни и същи или сходни мнения по редица въпроси и желаят да дадат свой принос за световния мир и развитие.

Как мислите, лесно ли се учи български език? Имате ли български приятели?

Българският и китайският език попадат в различни езикови семейства и са напълно различни по отношение на фонетика, граматика, писменост и др. Това ги прави доста трудни за изучаване. Но стара китайска поговорка гласи: “Който има воля, ще успее”. Макар и с много усилия, все пак българският език може да се научи. Овладяването на този език ще бъде от голяма полза за хора като нас, които по-продължително време работят в страната ви. Имам доста български приятели, които правят живота ми тук много по-хубав и приятен.

Как си представяте работата и престоя си тук през следващите три години?

В момента светът е подложен на дълбоки промени. Наличието на различни проблеми носи нови възможности и предизвикателства в международните отношения. Като посланик на КНР в България ще полагам усилия за укрепване на взаимното политическо доверие между страните ни, за стимулиране на сътрудничеството между тях, за задълбочаване на приятелството между нашите народи.
Бих искал да посетя и опозная повече места във вашата страна, да проуча възможностите за сътрудничество на местно ниво. Освен това предвиждаме да построим ново посолство. Надявам се това да се случи по време на моя мандат.

Вашите пожелания към читателите ни?

Пожелавам на читателите на сп. “Черга БГ” това интервю да провокира по-голям интерес към Китай и самите те да станат проводници на българо-китайското приятелство. “По-добре веднъж да видиш, отколкото сто пъти да чуеш“. Отвореният към света Китай приветства българските си приятели да отидат там – на екскурзия, обучение, работа, бизнес и така със собствените си очи да видят и опознаят съвременен Китай.

Add comment

44 − 43 =