Cherga BG

Музеят в Стара Загора е изграден върху древна римска улица

Ако искате да се разходите по автентична римска улица на 2000 г., отбийте се в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Започнал преди стотина година като сбирка в една училищна сграда, днес той е един от най-големите и модерни музеи у нас. Намира се в специална сграда с формата на пясъчен часовник, построена върху останки от централната улица – Cardo maximus, на античния град Августа Траяна.

В музея ще научите по любопитен начин много за историята на региона, преминавайки от етаж на етаж в различни епохи – от възникване на града през античността до възстановяването му след разрушенията и пожарищата през 1877 г. по време на Освободителната война. Особено ценни са колекциите от праисторическа керамика и култова пластика, антично стъкло и античен бронз, тракийски колесници. Впечатляващи са експонатите костен идол и мраморна антропоморфна фигурка (V хил.пр.Хр.), шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей от античната епоха, каменна плоча на лъвица с лъвче от XI в., препис на Паисиевата „История славянобългарска“.

Музеят поддържа и редица обекти в Стара Загора: “Неолитни жилища”, “Античен форумен комплекс ІІ-ІV в”, “Късноантичен жилищен дом с мозайка, ІV в.”, “Късноантична обществена сграда с мозайки, ІV-VІ в” в Пощенската палата, “Хилендарски метох”, Къща-музей “Градски бит ХІХ в” и други.

Най-добре запазената и с най-богат инвентар къща от ранния неолит в Европа – средата на VI хил. пр. Хр., можете да видите в музея “Неолитни жилища”. Уникалният археологически паметник е съхранен in situ в специално построена защитна постройка. Всичко в опожарената двуетажна къща се намира там, където са го оставили обитателите й преди 8000 г. В сутерена на постройката се намира експозицията “Праисторическото изкуство в Старозагорско”. Тя разкрива богатата и многообразна култура на обитателите на праисторическите селищни могили през новокаменната, каменно-медната и бронзовата епоха – VI – III хил. пр. Хр.

Култово място в центъра на Стара Загора е Архитектурният комплекс „Музей на религиите”, почитано като свещено през различни епохи. Учените разкриват невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса: останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ в. пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ в.) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ в.) – доказателства за рядко срещана приемственост.  Най-добре запазена е архитектурата на мюсюлманския храм “Ески джамия”, национален паметник на културата. В комплекса са показани култови елементи от различни епохи. Стенописите и пластичната декорация разкриват великолепие от майсторски умения и цветови решения.

Стара Загора е известна и като град на изкуствата, в което ще ви убеди посещения на Художествената галерия с над 100-годишна история. Създаването й започва през 1908 г. Сега фондовете на галерията наброявaт над 4600 художествени произведения от всички видове изкуства, като са представени почти всички български художници от последните две столетия. Галерията, която е сред най-значимите у нас, е основен организатор на Балканското квадринале на живописта.


 

Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Биляна Котева

Add comment

5 + 1 =