Cherga BG

Музеят в Перущица разкрива хилядолетна приемственост в духовния живот

Историческият музей на Перущица е призван да събере и подреди не само историята на града, а в оригинална форма да освети, осмисли и широко да популяризира артефактите, преданията и документите от хилядолетното минало на района между легендарната тракийска Бесапара на северозапад и могъщите мегалитни комплекси от древни скални светилища по склоновете на Родопите на юг. Негови обекти са не само легендарният храм на героизма от Април 1876-а „Св. арх. Михаил“, възрожденското училище „Св.св. Кирил и Методий” (Дановото училище),  раннохристиянската Червена църква и самата музейна сграда. Мисията на музея е да извади от забравата стари поселища, емблематични тракийски могили и знаменателни храмове още от първите християнски векове като открива и утвърждава хилядолетната приемственост в духовния живот на местното население.

В древността селището е обхващало обширна територия, а градският живот е бил толкова развит, че дори и в епохата на Османската власт е било наричано Кючук Стамбул (Малкият Истанбул). Свидетелства от блясъка му могат да се видят до днес в музея и околностите.

Първите заселници в района са траките. Останки от тяхно селище, датиращо още от каменната ера (ок. 7000 г. пр. Хр.), са разкрити около карстовия извор Пастуша. В същия район има 29 тракийски могили. Броят им е впечатляващ, но още по-впечатляващи са артефактите, открити в тях. Достатъчно е да се споменат 16-те богато украсени колесници, намерени около Духова могила. Самата могила е част от древен сакрален комплекс, който не загубва значението си през християнската епоха. Точно над Могила през IV век е издигната уникалната раннохристиянска църква, наричана „Св. Богородица“ или Червената църква. Близо до двата обекта има мощен извор – някогашният Свещен извор на Драговец, както някои наричат средновековния град в този район.

По линията Духова могила – Червената църква – Паметника на трите поколения в родопските склонове се открояват древни мегалитни комплекси. Функционирали векове наред като религиозни центрове, днес Орли камък, Манастирски Скали, Светото място и други подобни комплекси привличат любителите не само на културния туризъм, а и на алпинизма и природата. Екопътеките, които свързват някои от обектите, предоставят необичайни и вълнуващи гледки – както към миналото, така и към природното великолепие.

Културните събития и атракциите, които музеят предлага, включват още: представяне на съвременни произведения на изкуството в Галерията на Дановото училище, на известни учени в залите на същото училище, една от които е оборудвана като Музей на писмеността, детска лятна „Художествена академия“, анимиране на уникални за района обичаи – като Къпанките на Ивановден, дегустация на прословутите местни вина – в близост са избите на Брестовица и „Вила Юстина“. Организират се и разнообразни концерти.


 

 

 

Биляна Котева

Add comment

38 − = 32