Cherga BG

Музеят в Панагюрище пази съкровищата, славата и духа на града

Надарен с прекрасна природа и богата културна история, Панагюрище се гордее и с един от впечатляващите музеи в България. Той представя културно-историческото наследство с висока стойност, ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. “Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин”, казва доц. д-р Атанас Шопов, директор на музея.

Отделите в музея са: Археология, Етнография, Българските земи XV- XIX век, Нова история, Най-нова история и Природонаучен. Към музея има специализирана библиотека с над 8000 тома научна литература – старопечатни книги и периодични издания.

В модерна зала трезор в двора на музея ще видите копие на световноизвестното Панагюрско златно съкровище, доказателство за високата култура на траките. Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора-ритон и ритони с общо тегло от 6 кг. 164 гр. Върху съдовете са изобразени митологични сцени.

Посетителите на музея ще научат много за периода на Възраждането, за участието на панагюрци в борбата за национално освобождение и в Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Особено място е отделено на подготовката за участие в Априлското въстание, в чието организиране и ръководене панагюрци имат водеща роля. Проследено е и забележителното развитието на просветното дело в града.

Етнографска експозиция, която пресъздава градския бит във възрожденския дом, е разположена в Дудековата къща, архитектурно-исторически паметник. Построена 1853-1856 г., тя е била собственост на търговеца Петър Дудеков, убит от турците при потушаване на Априлското въстание. С въстанието е свързана и Тутевата къща, тъй като то е обявено именно тук на 20 април 1876 г. Къщата оцелява и днес е музей.

Къщата-музей на Райна Княгиня, която извезва Главното въстаническо знаме, е също архитектурен паметник. В нея е подредена експозиция, отразяваща живота и делото й. В двора се намира скулптура – надгробие, под което са положени тленните й останки.

Лековата къща е също ценен паметник на възрожденската архитектура. Изключителната й стенописна украса е изпълнена от местния майстор Иван Зографов. Къщата е посещавана от Апостола на свободата – Васил Левски. В нея отсяда комисията, избрана от Първото велико народно събрание, свикано през април 1876 г.

За развитието на Панагюрската златарска школа гостите на града ще научат в Джуновата къща. В Синята Хаджидимитрова къща ще видят експозицията “Дарение Иван Деянов”, която включва колекции грънчарство, медникарство, златарство, резбарство, художествени произведения и ръкописи.

За рода Дринови и по-специално за делото на бележития български историк, професор и общественик Марин Дринов, разказва експозицията в родната му къща.

Създаден през 1970 г., Природонаучният музей запознава с богатия животински и растителен свят на Средна гора. Изложени са също ловни трофеи от Африка, както и образци на минералите, рудите и скалите от Панагюрския район.


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

 

 

 

 

Биляна Котева

Add comment

67 − = 66