Cherga BG

Музеят в Батак разказва за несломимия български дух

Историята на Батак е дълбоко свързана с борбата за освобождение от османско робство. Трагичните събития, свързани с потушаването на Априлското въстание през 1876 г., за които пише тогава американският журналист Макгахан, достигат до целия свят и дават повод на Русия за война с Османската империя.

Повече за тези събития, както и за селището, ще научите в Историческия музей в града, към който са Балиновата и Шаровата къщи. В музея са изложени културни ценности от епохата на Античността, Средновековието, Възраждането, Априлската епопея, Руско-турската освободителна война и следосвобожденския период.

Превърналата се в светиня, църквата костница “Св. Неделя”, е точно срещу музея. Тук при разгрома на Априлското въстание местните жители, в мъки и без вода 3 дни, търсят спасение от турците, но намират смъртта си. Музеят и храмът, превърнал се в своеобразна Голгота, са сред най-посещаваните места в страната.

Етнографската експозиция на музея е разположена в Балиновата къща, архитектурна и историческа културна ценност, образец на традиционната баташка архитектура.

Сбирката разкрива бит, традиции и обичаи в Батак в края на ХІХ в. до средата на ХХ в.

Къщата на известия местен художник Борис Шаров е другият архитектурен паметник. В нея е разположена Библиотеката и изложбена зала „Борис Шаров”, в която се представят временни експозиции от фонда или гостуващи изложби.

 

 

Биляна Котева

Add comment

44 − 37 =