Cherga BG

Музей “Старинен Несебър” пази съкровища от древни култури

Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ).

02СтефанНесебър е сред най-древните и живописни градове в Европа, който освен с море и романтика, привлича с богатото си културно наследство. През над 3000-годишното си съществуване той е пресечна точка на различни цивилизации. Наричат го „енциклопедия“ на християнското църковно строителство. Според легендата на този малък къс земя е имало 42 църкви. Днес до нас са достигнали 12 от тях. Старият град е обявен за архитектурно-исторически резерват през 1956 г. През 1983 г. ЮНЕСКО го включва в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.
За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множество археологически находки. Голяма част от тях са изложени в Археологическия музей на Несебър. Богата колекция от керамични съдове и теракоти, каменна пластика и надписи, златни накити от некропола и ценна иконна сбирка разказват за развитието на града по времето на траките, гръцките колонисти, Римската и Византийската империи и българската държава.
Освен Археологическият музей туристите могат да посетят още 6 музейни обекта, които са част от Музей „Старинен Несебър”. Това са Етнографския музей, както и църквите “Св. Стефан”, “Св. Спас”, “Христос Пантократор”, “Св. Параскева”, “Св. Йоан Кръстител”.
Една от най-старите църкви, построена още през Х век и впоследствие многократно преустройвана, е църквата „Свети Стефан”. Изографисана през 1599 г., тя и днес впечатлява с високохудожествените си стенописи. Над 1000 фигури в 258 композиции разказват живота на Христос и Богородица. В църквата са запазени още оригинален по стил рисуван иконостас от края на ХVІ в., както и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ в.
Друга църква със запазени стенописи е „Свети Спас”, построена през 1609 г. със средствата на богат несебърски гражданин. През ХVІІ век тя е изографисана, а в пода й дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, която сега е изложена в Археологическия музей.
В центъра на Стария Несебър се намира един от най-добре запазените храмове от Средновековието – „Христос Пантократор”. Строена през ХІІІ-ХІV в., тя е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър, типичен представител на живописния стил в църковната архитектура. Сега в църквата е уредена фотоизложбата „Несебър и заливът в стари карти (от ІV до ХІХ век)”.
Също през ХІІІ-ХІV в. е построена и църквата „Св. Параскева“. Наскоро тя бе реставрирана по проект „Вяра в Несебър“. Сега в нея е уредена изложбата „Спасени стенописи от несебърски църкви”. Тук са показани за първи път свалени стенописи от съборената несебърска църква „Св. Георги Големи“.
По проект „Вяра в Несебър“ беше реставрирана и вече е отворена за посетителите и още една църква – “Св. Йоан Кръстител”. Строената през Х в. църква е типичен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполна църква. Работата по реставрацията й даде възможност да се установи, че тя лежи върху основите на късноантична трикорабна базилика от VI в.06SvStephan
Обиколката на Стария Несебър няма да е пълна, ако не се разгледа и експозицията на Етнографския музей, разположена във възрожденската къща на Москояни , построена през 1840 г. Уредената тук изложба „Старият Несебър“ разказва за живота от XVIII до началото на XX век, за поминъка и бита на хората, живели тогава.
Музей “Старинен Несебър” предлага екскурзоводско обслужване, панорамни обиколки, както и различни комбинирани билети за посещение на два, три, пет или на всички седем музейни обекта.

Таня Кръстанова

Add comment

31 − = 29