Cherga BG

Москва – хлебосолна и златоглава

Градът грее със златните куполи на църквите и храмовете на изкуството, пазители на духовността, и е уютен с топлото си гостоприемство, израз на широката славянска душа  

 

Противно на очакването, че Москва е “огромен град, който смазва с размерите си”, тук човек изпитва чувство за простор, свобода и спокойствие, докато се разхожда край величествените сгради в различни стилове по просторните улици и огромни булеварди, наречени трогателно и с обич от московчани с умалителни/умилителни имена  – “Спаска” /кръстена на Исус Спасител/, “Варварка” /Св. Варвара/. Москва, събрала в себе си толкова дух, култура и история, очарова и с образа си на “търговка, облечена в пъстри дрехи”, която танцува, пее, шегува се, по думите на известния писател и философ Александър Радишчев, и обича гости, заради което е известна и като “хлебосолна”.

Москва предлага на гостите си по много от всичко, в зависимост от вкусовете им – култура, забавления, нощен живот, красиви паркове, пазари… И всичко е съвсем достъпно, тъй като огромните разстояния се изминават светкавично с метрото, което е и една от основните забележителности. Залите на Метрополитена, известен и като подземния дворец на народа, са едни от най-красивите и импозантни в света.

Някога Москва е построена върху седем хълма, които днес трудно могат да се различат. Единственият, който се вижда, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад – символи на цяла Русия

Червеният площад, откъдето започват повечето обиколки на руската столица, е най-старият в Москва. През Средновековието тук са се провеждали пищни тържества, но и масови екзекуции. Постепенно той се превръща в търговско средище. Затова говори и великолепната сграда по дългата източна страна на площада, в която се помещава един от най-неустоимите молове в света – ГУМ (Государственный универсальный магазин).

Пак на площада е приказният събор Покров Богородичен, известен и като “Василий Блажени”. Строежът му започва през 1555 – 1561 г. по заповед на Иван Грозни, за да ознаменува превземането на Казан и победата над Казанското ханство по време на руската кампания за завладяване на Волжка България. Според легендата архитектът на храма е ослепен от Иван Грозни, за да не може да направи друг подобен.

По другата дълга страна на площада, зад Мавзолея на Ленин, се вижда крепостната стена между две от големите отбранителни кули на Кремъл – Николска и Спаска. Близо до Николска е Националният исторически музей на Москва.

Ако решите да посетите Кремъл, трябва да заобиколите и да влезете откъм Александровската градина. Най-впечатляващ вътре е Катедралният площад /Соборная/ с удивителния архитектурен комплекс от църкви, във всяка от които ще се възхитите и ще научите любопитни неща. Можете да посетите Оръжейната палата, която освен различни оръжия, съхранява впечатляващи златни и сребърни изделия и скъпоценности, като най-интересен е известният Елмазен фонд. В Кремъл ще видите също Цар-пушка – артилерийски топ, който е направен за двутонни гюлета, и Цар-камбана – най-голямата камбана в света. Любопитно е, че нито топът някога е стрелял, нито камбаната е звъняла. За сметка на това в Москва, известна като градът на многото църкви – над 800, звънят камбаните на безброй църкви, чийто златни куполи греят навсякъде и заедно с архитектурата и цветовете на храмовете, създават приказно настроение.

Най-високият православен храм в света – Христос Спасител, е на пешеходно разстояние от Кремъл. Любопитната му история започва от Коледата на 1812 г. Тогава Александър I започва изграждането на храм в чест на Христос, като благодарност, че е спасил руския народ от врага. Проектът за направа на катедрала, подобна на Света София в Константинопол, е възложен от брат му Николай I на любимия му архитект Константин Тон. Изграждането й отнема цели 44 години, а вътрешната украса и изографисването – още двадесетина. Храмът отваря врати през 1883 г. Но, уви, не просъществува дълго – по лично разпореждане на Сталин, църквата е взривена през 1931 г. Идеята за възстановяване на храма се ражда към края на 80-те години. Храмът е на няколко нива, хорът му е удивителен и си заслужава да го чуете.

Забележителностите в Москва нямат край и трудно могат да бъдат дори само изброени – Парк Горки, който предлага многобройни атракции и сцени на открито, Болшой театър и Третяковската галерия, чиито сгради сами по себе си са произведение на изкуството. Уютно и интересно място е Къщата-музей на Булгаков, където има и малък театър. Там се предлагат и маршрути с Трамвай 302-БИС из местата на великия писател. Заслужава си да се отбиете и в приказната сграда на бившата шоколадова фабрика Болшевик, красиво осветена вечер. Там, освен фирмения магазин за сладкарски изделия, от миналата година се помещава и Музеят на руския импресионизъм.

Не е за изпускане и ВДНХ – Выставка достижений народного хозяйства. Построена през 1935 г. като панаирно градче, тя показва постиженията на СССР, като всяка държава-членка има павилион. В близост до входа се извисява 25-метровата композиция на „Работник и колхозничка“, станала световноизвестна като символ на най-голямото съветско киностудио „Мосфилм“.

Прекрасно е да се разходите с корабче или яхта по Москва река, наслаждавайки се на гледката по двата бряга, както и на мостовете, които са истинско бижу. Докато вятърът роши косите ви, а възхитата ви нараства, ще разберете защо казват, че “Кто в Москве не бывал, красоты не видал”.

 

Автор: Мария Петкова

 

Биляна Котева

Add comment

89 − = 80